Amerikaanse Verkiezingen8 feb '16 06:46

Trump snakt naar revanche in New Hampshire

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump vecht terug van zijn nederlaag in Iowa. De Republikein hoopt dinsdag in New Hampshire wél te zullen winnen. Eén van zijn supporters daar is de succesvolle Nederlandse emigrante Gerry Weidema.

Foto: ANP
Foto: ANP

Gerry Weidema is al heel lang Amerikaanse. Toen zij voor haar staatsburgerschap ging en ondervraagd werd door de immigratie-officier kon dit nog, zegt ze: “Op een gegeven moment vroeg hij aan mij of ik in Amsterdam gewerkt had als een hoertje…” Dat was een jaar of veertig geleden. "Als hij me dat nu gevraagd zou hebben dan had ik er heel anders op gereageerd, maar toen was ik nog zo jong joh…” Afgezien van de bruime boterham met kaas, de koffie en de Droste chocola die ze klaar had staan in haar kantoor in Hampton, aan de kust van New Hampshire is ze inmiddels Amerikaans in hart en nieren.

“Ik ben Amerika zeer dankbaar. Ik kon er naar school gaan, naar de universiteit. Daar had ik in Nederland de kans niet toe gekregen. Hier werd ik een Certified Public Accountant. In Amerika ben ik financieel heel zelfstandig geworden en dat vind ik het fijne van dit land.” Ze is vennoot in haar eigen kantoor voor belastings- en financieel advies. Hoog opgeleid. Haar man is gepensioneerd luchtmachtgeneraal dus dat ze Republikeins stemt is niet verrassend. 

 

Toch lijkt ze geen typische Donald Trump kiezer. “Wat ik fijn vind aan hem is dat hij geen politicus is. Ik geloof echt dat we hier in Amerika een zakenman moeten krijgen om oplossingen te vinden voor al onze problemen. En ja, hij provoceert, maar dat doen ze allemaal.  Ik heb niet veel vertrouwen in welke politicus dan ook, maar Trump is in ieder geval niet iemand die al 20 of 30 jaar in Washington heeft gezeten en daar niks heeft bereikt.” Trump verloor wat van zijn onoverwinbare glans door maandagnacht op een nogal wankele tweede plek te eindigen in Iowa.

In New Hampshire moet hij zich revancheren en dat doet hij door zichzelf luidkeels als anti-politicus te adverteren.   Gerry Weidema slikt lang niet alles wat Trump roept voor zoete koek. Net als veel andere kiezers in het dunbevolkte New Hampshire grijpt zij de kans aan om de maandenlang door deze cruciale eerste voorverkiezingsstaat kriskrossende kandidaten in levende lijve te gaan zien. Bij Trump kreeg ze de gelegenheid als prominente zakenvrouw in Hampton om tijdens een groepslunch met hem te praten.

En is Trump in klein gezelschap dan net zo bombastisch als hij tijdens zijn verkiezingsbijeenkomsten in grote zalen is? Gerry: “Oh, ja hoor, net zo, absoluut! Hij begon meteen te vertellen hoeveel geld hij wel niet heeft en dat hij daarom geen geld van anderen nodig heeft. Maar dat is ook het fijne van hem, vind ik, dat hij van niemand camapgnegeld heeft aangenomen en dus ook aan niemand verplichtingen heeft.”Trump moet winnen in New Hampshire, anders loopt zijn campagne echt zware schade op. In de peilingen ligt hij ook ruimschhots voor. En het is dus niet alleen laag opgeleid, boos populistisch rechts dat in hem de oplossing ziet voor Amerika’s problemen.

Je kunt veel meer horen van het gesprek met Gerry Weidema in de podcast 'Double Dutch, Twee correspondenten over Amerika' op de BNR-website.

Gerelateerde artikelen