Amerikaanse Verkiezingen21 jul '15 15:19Aangepast op 21 jul '15 15:35

Stemmenmagneet Donald Trump nu ruimschoots op kop bij Republikeinen

Auteur: Thijs Baas

De populariteit van zakenman en Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is grotendeels gebaseerd op een bozig sentiment van een aanzienlijk deel van de Amerikanen, zegt Amerika-kenner Willem Post van Instituut Clingendael. "Je plukt iemand van de straat en je maakt hem politicus, dat is altijd nog beter dan zo'n professionele politicus."

De Amerikaanse miljardair Donald Trump doet het opvallend goed in de opiniepeilingen. Als er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou hij de grootste worden onder de Republikeinen, met 24 procent van de stemmen. En dat ondanks allerlei omstreden uitspraken die hij doet. 
 


 

Trump haat Obama
Er is in de VS toch een 'bozig electoraat', zegt Post, Amerika-kenner van Instituut Clingendael, e Ze zijn ontevreden over zaken als de diversiteit en Obama kan ook weinig bij ze goed doen. Hoewel de economische cijfers redelijk crescendo gaan, overheerst bij veel 'gewone' Amerikanen het gevoel dat daar nog verdomd weinig van te merken is. "Trump is heel erg anti-Washington en daar is 20 tot 25 procent erg gevoelig voor, blijkt uit deze peiling."

Extreme uitspraken over Mexicanen, die hij verkrachters noemt, die drugs en criminaliteit meebrengen, leggen Trump geen windeieren. In ieder geval zijn er voldoende potentiële kiezers die zijn opmerkingen voor zoete koek slikken. Post: "Als je in de jaren '60 of '70 een zakenman was, werd dat wel een beetje kritisch bekeken. Tegenwoordig is het net omgedraaid: je kunt op een verjaardag binnenkomen als je een zakenman bent, maar als je politicus bent, fronzen in de hele westerse wereld de wenkbrauwen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen