Amerikaanse Verkiezingen5 aug '15 17:15

FBI start onderzoek naar e-mails Hillary Clinton

Auteur: Judith Laanen

Ook de FBI doet onderzoek naar de e-mails van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. De veiligheid van de server waarop de e-mails staan staat ter discussie.

Dat schreef The Washington Post gisteren. De FBI startte vorige week het onderzoek omdat gevoelige informatie mogelijk niet in handen van de overheid was. Clinton wordt niet beschuldigd van overtredingen, noch dat ze een doelwit van de FBI is.

Ook de advocaat van Clinton is benaderd, vanwege de veiligheid van een usb-stick waarop kopieën van werkmails stonden die Clinton heeft verstuurd tijdens haar ministersschap. Die is in het bezit van de advocaat.

In haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken zou ze e-mails voor haar werk verstuurd hebben via haar privémailadres. Daarover raakte ze in opspraak, omdat berichten op een overheidscomputer moeten worden opgeslagen.

'FBI kijkt naar beveiliging server'
Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk laat weten dat justitie nu kijkt of er overheidsregels zijn gebroken. Clinton verstuurde vaak e-mails met gevoelige informatie.

 

Het was niet gebruikelijk maar ook niet helemaal uitzonderlijk dat Clinton een externe server gebruikte, zegt Van Wagtendonk. Het bedrijf in Denver dat die server runde, wordt nu ook ondervraagd over de veiligheidsmaatregelen die zij getroffen hebben.

De ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie zijn al bezig met een onderzoek naar Clinton en haar e-mailaffaire. De FBI is belast met het onderzoek naar de veiligheid en sluit nu aan.

Toch geen strafrechtelijk onderzoek naar Clinton
Vorige week meldde de New York Times dat er inmiddels ook een strafrechtelijk onderzoek zou zijn gestart naar Clinton, maar dat bleek niet waar te zijn.

De 67-jarige Clinton ligt momenteel ook onder vuur vanwege een ander onderzoek. Vier jaar geleden kwamen er in Benghazi, in Libië, vier diplomaten om het leven. Er wordt gesuggereerd, met name op de Republikeinse georiënteerde zender Fox News, dat Clinton "doofpotmanoeuvres" uithaalde, zegt Van Wagtendonk. "Maar er is nauwelijks rook, en al helemaal geen vuur."

Al deze media-aandacht is volgens Van Wagtendonk niet goed voor haar positie in de race voor het presidentsschap: "Elke keer weer 'er is weer iets aan de hand met Clinton', dat kun je natuurlijk niet hebben als kandidaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen