Amerikaanse Verkiezingen9 feb '16 00:01

Vijf tips voor New Hampshire

Auteur: Jan Postma

Waar moet je op letten tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire? Vijf tips.

1-Twijfel altijd aan de peilingen
De Peilingen voor Iowa zijn onbetrouwbaar, maar die van New Hampshire zijn zo mogelijk nog minder waard, zo waarschuwt website Politico. Veel kiezers in de eerste primary-staat weten nog niet op wie ze moeten stemmen, en switchen tot het allerlaatste moment van kandidaat. Dat er dit jaar maar 7 dagen tussen Iowa en New Hampshire zitten, maakt het peilen nog moeilijker, de gevolgen van Iowa zijn nog niet goed doorgesijpeld in de nieuwe cijfers.

Kanttekening hierbij: Trump ligt in New Hampshire mijlenver voor op de concurrentie. De peilers moeten er wel heel erg naast zitten wil hij deze staat niet winnen.

 

2-Overschat nooit de waarde van een debat
Het is moeilijk in de peilingen te vangen hoe het laatste Republikeinse debat de kiezer beïnvloedt. Vast staat dat Marco Rubio het erg moeilijk had. De voorpagina van de Boston Herald vatte de avond het beste samen: Choke! Rubio kreeg de wind in de rug na zijn 3 plek in Iowa. Bij het debat moest hij dat verder verzilveren, maar bezweek onder de druk.

 

Rubio kreeg het ervan langs van Chris Christie toen hij tot vier keer toe hetzelfde ingestudeerde antwoord op een vraag gaf. Ook toen Christie hem wees op zijn ingestudeerde antwoorden, kwam Rubio met… een ingestudeerd antwoord.

De vraag is: hoe belangrijk vinden de kiezers dit? Website fivethirtyeight.com nuanceert al die negatieve recensies in de Amerikaanse media. Journalisten zien het hele debat, dat doen veel kiezers niet. En journalisten zien alle speeches van de kandidaten, waardoor ze veel beter weten welke zin ingestudeerd is en welke niet. Daarnaast is het sowieso onduidelijk hoe belangrijk kiezers zo’n debat vinden. Bij het laatste debat voor Iowa werd voorspeld dat alle aanvallen op Cruz, hem stemmen zouden kosten. Trump zou juist punten scoren door weg te blijven. Uiteindelijk was het net andersom, en won Cruz Iowa, terwijl Trump tegenviel.

3-Wat je ook doet, onderschat Trump nooit
Trump was in het Republikeins debat degelijk en onopvallend. En dat lijkt op dit moment goed genoeg. Zijn tegenstanders houden een stijging in de peilen nooit lang vol: Fiorina maakte het niet waar, Carson zakte in, Cruz lijkt buiten het conservatieve Iowa minder succesvol, en nu laat Rubio het liggen op een belangrijk moment. De man van het debat was deze keer Chris Christie. Maar die haalt tot nu toe niet eens de top 5 in New Hampshire. Hoe onberekenbaar hij ook is, mr. unpredicable Trump is nog altijd de constante factor deze verkiezingen.

 4-Niets is zeker, zelfs niet voor Clinton
Over de hele race gezien staat ze er nog steeds veel beter voor dan Bernie Sanders. Maar de problemen uit de campagne van 2008 zijn nooit ver weg voor Hillary Clinton.Na de nipte overwinning in Iowa en de grote achterstand in New Hampshire, dreigt weer verkramping bij team Clinton. Acht jaar geleden werd Bill Clinton ingezet als attack dog tegen Obama, en deed daar meer kwaad dan goed. Deze verkiezingen zet Bill zijn tanden in Sanders. Boodschap: de aanhangers van Sanders zijn seksistisch en oneerlijk. De toon is -weer- gezet.

Hillary Clinton benadrukt graag hoe  historisch haar kandidatuur is omdat ze de eerste vrouwelijke president kan worden. Maar ondertussen kan ze niet eens op de onvoorwaardelijke steun van de vrouwelijke kiezer rekenen.

Daarom zet Hillary oud-minister Madeleine Albright in tijdens de campagne. Zij had een bijzonder dwingende boodschap voor de vrouwen in het publiek: "And just remember, there's a special place in hell for women who don't help each other.

 

Ook in de campagne van Sanders wordt de toon scherper, maar de verharding bij de Clintons begint spreekwoordelijk te worden. De vraag is hoelang de zwevende democratische kiezer dat deze keer pruimt.

5- Bonustip: Wraak zit soms een klein hoekje
Opkomen bij een debat is een kunst. En Ben Carson heeft die kunst nog niet onder de knie. Hij hoort zijn naam niet, blijft in de coulissen wachten, en veroorzaakt daarmee een opstopping van ego’s. Grote verliezer is Trump. De man van de daadkracht moet besluiteloos wachten. Grote winnaar is Jeb Bush. Let op zijn pesterige pets op Trumps rug als hij langsloopt, en kijk naar dat gezicht. Eindelijk kan Bush Trump eens dwarszitten.

 

Jan Postma is Amerikanist en volgt voor BNR de Amerikaanse politiek. Volg Jan op twitter: @_janpostma_

Gerelateerde artikelen