Amerikaanse Verkiezingen9 feb '16 07:41

Blaast hij de verkiezingsstrijd nieuw leven in?

Auteur: Marjan van den Berg

De New Yorkse oud-burgemeester Michael Bloomberg overweegt volgens de Financial Times een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentsschap als onafhankelijke kandidaat.

Bloomberg bevestigt tegenover de krant dat hij alle opties openhoudt. Na de caucusverkiezingen in Iowa zijn vandaag de eerste echte voorverkiezingen in New Hampshire.

"Wat Bloomberg zegt, is dat het niveau van deze campagne zo verontrustend banaal is - prachtige woorden - dat hij het echt aan het overwegen is", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.

Stemmen stelen
Hebben andere kandidaten veel te vrezen als hij inderdaad meedoet? "Hij gaat dan als derde kandidaat stemmen stelen van de Republikeinse en Democratische eindkandidaat", zegt Van Wagtendonk.

Het staat overigens nog geenszins vast dat Bloomberg zich ook echt in de strijd mengt.

Favorieten New Hampshire
Volgens de peilingen gaat Bernie Sanders er in New Hampshire met de winst vandoor bij de Democraten.

Bij de Republikeinen is Donald Trump de grote favoriet in New Hampshire. Van Wagtendonk: "De grote vraag voor Donald Trump wordt: gaan zijn supporters ook echt stemmen? Of willen ze slechts vermaakt worden? Komen ze voor de Donald Trump-show? (...) Hij heeft het geluk dat achter hem vier of vijf kandidaten zo'n beetje gelijk lijken te staan en de stemmen achter hem zo gelijkelijk gaan verdelen dat zijn zege daardoor mogelijk geflatteerd groot gaat lijken."

Gerelateerde artikelen