Amerikaanse Verkiezingen16 dec '15 07:53

Terrorisme centraal tijdens debat presidentskandidaten

Auteur: Mark Hulstein

Na de aanslag in San Bernardino wee weken geleden staat de Amerikaanse presidentsstrijd helemaal in het teken van de terreurdreiging. In het TV-debat vannacht van de Republikeinse kandidaten ging het over weinig anders.

Koploper Donald Trump kreeg aanvallen te verduren, zoals van de veel minder goed scorende Jeb Bush. De aanval van Bush was heel openlijk, maar de andere kandidaten waren verhuld kritisch, volgens correspondent Reinout van Wagtendonk. "De andere kandidaten weten inmiddels dat wat je ook zegt over Trump, en hoe hij zichzelf ook in de nesten lijkt te praten, hij doet het alleen maar beter in de peilingen. Daarom ging het onderlinge geruzie dan ook vaker tussen de andere kandidaten, om de tweede plek als het ware. Ted Cruz en Marco Rubio azen op die tweede plek. Chris Christie is ook een kandidaat die heel sterk inzet op zijn kracht, vindt hij zelf, als terreurbestrijder. Die hadden de nodige verbale slagenwisselingen met elkaar", zegt Wagtendonk.

Tijdens de voorverkiezingen worden in Iowa de eerste stemmen uitgebracht, dat is dus een belangrijke staat. "Cruz ligt daar nu voor, hij is de favoriet van rechts-evangelische Christenen. Die zijn in die staat heel invloedrijk", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. Cruz kwam tijdens het debat in Las Vegas vannacht nog met een verhulde steek onder water richting Trump. Van Wagtendonk "Trump wordt nogal aangevallen op z'n idee om een gigantische muur te laten bouwen tussen de VS en Mexico. En dat hij dan Mexico gaat dwingen om voor die muur te betalen, heel ver gezocht. Tijdens de discussie over immigratie zei Cruz dat ook hij een muur wil laten bouwen als president, maar dat hij Donald Trump er voor wil laten betalen.

Met de aanslag in San Bernadino nog in het achterhoofd werden er ook veel oplossingen tegen het terrorisme aangedragen. Zo zei Chris Christie dat hij er geen enkel probleem mee zou hebben om Russische vliegtuigen neer te schieten als de VS onder zijn leiding een no flyzone invoert boven Syrië. Rand Paul zei hierop: "Als je de Derde Wereldoorlog wil, heb je hier je kandidaat." Trump heeft weer andere ideeën. Hij wil het internet afsluiten voor terroristen.

Gerelateerde artikelen