Amerikaanse Verkiezingen6 mrt '16 02:13

Cruz en Trump winnen allebei twee staten

Auteur: BNR Webredactie

De Republikeinen Ted Cruz en Donald Trump hebben zaterdag (lokale tijd) allebei twee staten achter zich gekregen bij de voorverkiezingen van hun partij. Kansas en Maine gingen naar Cruz, terwijl Trump won in Louisiana en Kentucky.

EPA
EPA

De strijd leek zaterdag vooral te gaan tussen de twee koplopers. De andere kandidaten, Marco Rubio en John Kasich, kwamen niet in de buurt van het duo. Dat is goed nieuws voor Cruz, die zichzelf presenteert als het beste alternatief voor de miljardair. Trump gaat momenteel ruim aan kop in de voorverkiezingen.

De vier staten waar Republikeinen zaterdag hun favoriete kandidaat mochten aanwijzen voor de presidentsverkiezingen, waren samen goed voor 155 afgevaardigden. De Republikeinse kandidaten hebben in totaal 1237 van de 'delegates' nodig om de presidentskandidaat van hun partij te kunnen worden.

Cruz kreeg zaterdag in totaal 64 afgevaardigden achter zich, meer dan de 49 van Trump. Toch hoeft de miljardair zich vermoedelijk nog geen zorgen te maken. Voorafgaande aan de laatste voorverkiezingen had hij de steun van 319 afgevaardigden, tegenover 226 voor Cruz.

De gematigde kandidaat Marco Rubio lijkt ondertussen ondanks de tegenvallende resultaten nog niet van opgeven te willen weten. De senator uit Florida rekent volgens zijn woordvoerder op een overwinning in zijn thuisstaat, waar 99 afgevaardigden op het spel staan.

Volgens Trump doet Rubio er goed aan de handdoek nu al in de ring te gooien. ,,Ik denk dat het tijd is dat hij stopt'', zei de zakenman. ,,Ik wil het een op een tegen Ted opnemen.''

Ook de Democraten hielden zaterdag voorverkiezingen. Bernie Sanders won in Kansas en Nebraska. Hillary Clinton kreeg de meeste stemmen in Louisiana. De oud-minister van Buitenlandse Zaken is momenteel de favoriet om de nominatie van haar partij in de wacht te slepen. Ze heeft fors meer afgevaardigden achter zich dan Sanders.

Gerelateerde artikelen