Amerikaanse Verkiezingen23 mrt '16 06:49

Aanslagen Brussel missen effect op voorverkiezingen niet

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Donald Trump suggereert dat het martelen van Salah Abdeslam direct na zijn arrestatie de aanslagen in Brussel had kunnen voorkomen. Trump grijpt de terreur in Brussel aan voor een oproep om de wet zo te veranderen dat terreurverdachten gelijk aan waterboarden “en erger”, zoals hij zelf zegt kunnen worden blootgesteld. 

ANP
ANP

Anders ben je ‘politiek correct’ en Trump scoort altijd luid gejuich bij zijn supporters wanneer hij in zijn toespraken ‘politieke correctheid’ als een van de redenen voor een zwak Amerika noemt. Zijn Republikeinse tegenstander Ted Cruz gaat niet zó ver. Maar Cruz is ook tegen politiek correct. Hij vindt dat de Obama-regering zwakte toont door niet consequent te zeggen dat de terroristen radicale moslims zijn. Hij pleit voor meer patrouilles, meer surveillance in moslimbuurten.
 


 

Republikeinse kandidaten doen het altijd beter dan Democraten wanneer terreur en de angst voor terreur het nieuws beheerst. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken  heeft een reiswaarschuwing uitgegeven voor Europa. Die klinkt wat sterker dan gebruikelijk. Ze stellen dat terroristen bezig blijven met voorbereidingen voor aanslagen. Met andere woorden: “it’s gonna happen again”. Zo’n atmosfeer is gunstig voor Republikeinen, zelfs extreme Republikeinen zoals Trump en Cruz.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen