Amerikaanse Verkiezingen28 apr '16 07:16

Cruz komt opvallend vroeg met running mate

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Mocht de Amerikaanse presidentskandidaat Ted Cruz alsnog koploper Donald Trump achterhalen bij de Republikeinen en vervolgens in november het Witte Huis winnen, dan wordt Carly Fiorina zijn vice-president.

ANP/AFP
ANP/AFP

Carly Fiorina was een van de mislukte Republikeinse presidentskandidaten van deze campagne. Ze had in het grote veld van vorig jaar zo weinig steun dat ze in een aantal van de tv-debatten niet eens mocht meedoen in prime time. Zij moest optreden in het zogenoemde kinderuurtje, waarin ze wel uitblonk in het gemene dingen zeggen over de andere vrouwelijke kandidaat: "Anders dan sommige andere vrouwen in deze race vind ik het fijn om tijd met mijn man door te brengen."

Dat was uiteraard een verwijzing naar de huwelijksperikelen van Hillary Clinton en voormalig president Bill.

HP
Fiorina is, net als Donald Trump, geen beroepspoliticus. Ze werd bekend als topvrouw van Hewlett Packard. Onder haar leiding maakte de fusie met Compaq van HP de grootste computerfabrikant ter wereld. Maar het bedrijf verloor vervolgens de helft van de beurswaarde, meer dan 30.000 mensen verloren hun baan en Fiorina werd er op redelijk vernederende wijze, maar natuurlijk wel schatrijk, ook uit gegooid. 

Wat ze wel meebrengt voor Ted Cruz, zijn haar wortels in Californië. De voorverkiezingen van 7 juni in Amerika's grootste staat zullen de laatste kans worden voor Cruz om Donald Trump van de nominatie af te houden. Maar ook wat dat betreft heeft Fiorina niet de sterkste papieren. In 2010 werd ze door de kiezers van Californië afgewezen voor een Senaatszetel.

Wanhoopsdaad
Wat Cruz in ieder geval wel, in ieder geval eventjes, bereikt met deze ongebruikelijk vroege aankondiging van zijn kandidaat-vicepresident, is media-aandacht trekken.  Maar dat mes snijdt aan twee kanten: het benadrukt voor veel commentatoren ook dat Cruz de campagnefase heeft bereikt waarin alleen nog een spectaculaire wanhoopsdaad hem misschien zou kunnen redden. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen