Amerikaanse Verkiezingen14 mei '16 09:59

'Moddergooien bij presidentsverkiezingen krijgt historische omvang'

Auteur: Judith Laanen

Als Donald Trump en Hillary Clinton daadwerkelijk tegenover elkaar komen te staan wordt het episch moddergooien. Dat verwacht Reinout van Wagtendonk, BNR-correspondent in de Verenigde Staten.

Donald Trump. Foto ANP
Donald Trump. Foto ANP

Spannende tijden in de VS met alle primaries. Bij de Republikeinen lijkt Donald Trump het te gaan winnen nu ook de laatste tegenkandidaat, Ted Cruz, zich heeft teruggetrokken. Trump is niet geliefd binnen de Republikeinse partij. Meerdere partijprominenten, zoals partijvoorzitter Paul Ryan en de hele familie Bush, weigeren hun steun uit te spreken.

Tactisch gesproken heeft Trump de kandidatuur op zak, theorestisch kan er nog van alles gebeuren op de Republikeinse conventie in juni, zegt Van Wagtendonk. "Maar dat gebeurt niet. Ik durf ook te zeggen dat het geen Bernie Sanders wordt, maar Clinton."

Als de twee presidentskandidaten dan samen aan de klim naar de top beginnen, heeft de voorgeschiedenis geleerd dat "niks blijft kleven aan die man", zegt Van Wagtendonk. "Dus wat Hillary Clinton ook gaat roepen, dat moet ze heel nadrukkelijk gaan doen voordat het Trump kennelijk schade doet."

'Trump blijkt waarschijnlijk minder waard dan hij roept'
Dat betekent niet dat de media geen pogingen kunnen doen om zwaktes van Trump uit te diepen. Zoals hoeveel zijn vermogen écht waard is. Zelf zegt Trump dat dat tussen 6 en 10 miljard dollar ligt. "Het is onvermijdelijk dat de grote kranten in Amerika nu aan het spitten zijn in Trumps echte financiën", zegt Van Wagtendonk. "Daar blijkt waarschijnlijk uit dat hij veel minder waard is dan hij zelf roept. Zelfs dan is het mogelijk dat zijn supporters zeggen: maakt ons niets uit, het is een hele succesvolle zakenman."

Een andere zwakke plek van Trump is zijn vrouwenhaat en zijn gebrek aan populariteit onder minderheden, zegt Van Wagtendonk. "Dat zijn punten die Clinton moet benadrukken. Iedereen die niet een blanke man van een zekere middelbare leeftijd is, is in principe een Hillary-stemmer. Die moet ze naar zich toe trekken."

Moddergooien van historische proportie
Zowel Trump als Clinton hebben in de VS gigantische negatieve cijfers, weet Van Wagtendonk. Over Trump: "Er is niemand in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek die zulke negatieve cijfers heeft gehad. Op de tweede plek staat Hillary. Ze kan dus niet op haar eigen kracht spelen, want ze heeft te veel bagage bij zich. Kennelijk zijn er heel veel Amerikanen die haar ook niet moeten. Dan wordt het kiezen tussen twee kwaden. En dan wordt het moddergooien ook van historische omvang."

Wordt Trump écht president?
De kans dat Trump daadwerkelijk president wordt is volgens Van Wagtendonk niet zo groot. "De enige manier waarop Trump president zou kunnen worden is als er een grote terreuraanval in de VS of elders op de wereld plaatsvindt. Dan wordt het Amerikaanse publiek altijd gek, rechts en havikachtig. Trump heeft ook al beloofd dat hij IS in twee weken even zou uitschakelen. Anders denk ik dat hij een vernederende nederlaag tegemoet gaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen