Stars and Stripes 25 feb '16 19:08

Stars & Stripes | Trump on top

Auteur: Jan Postma

In de campagne-update ‘Stars & Stripes' deze week: 4 punten voor Super Tuesday.

1. Trump bovenaan
Hoort u dat geluid? Dat is het beton waarin langzaam de kandidatuur van Donald Trump wordt gegoten. Hij won afgetekend in Nevada, en is in de peilingen duidelijke koploper voor Super Tuesday. Komende dinsdag staat een kwart van de gedelegeerden op het spel en kan Trump een heel grote stap naar de nominatie zetten.

Analisten wezen altijd op het plafond dat de steun aan Trump zou hebben. Kan hij meer kiezers achter zich scharen dan alleen de teleurgestelde, blanke, oude man? Het antwoord daarop is, zeker na Nevada, ja. En dat plafond is nog steeds langzaam aan het verschuiven. Dus gaat het in de Amerikaanse media deze week vooral over de vraag: wordt het dan echt Trump?

 

Stephen Colbert moet duidelijk nog even wennen aan dat idee.

2. Rubio kan nog steeds geen vuist maken
Marco Rubio moet het gaan doen voor de gevestigde orde bij de Republikeinen. Maar voorlopig weet hij die rol nog niet waar te maken. In de Amerikaanse media wordt hij inmiddels afgeschilderd als de Joop Zoetemelk van deze verkiezingen. Wanneer wint hij eens een staat?

 

Zelfs in Florida, Rubio’s thuisstaat, is Trump de man die bovenaan staat.

 

De Republikeinen blijven te verdeeld voor een serieuze aanval op Trump. Rubio en Cruz zijn te druk met elkaar, en John Kasich en zelfs Ben Carson halen stemmen weg bij Rubio. Rubio heeft een game changer nodig. Een blunder van Trump in het debat vannacht, of een schandaal.

3. Trump wordt nog steeds niet echt aangevallen
Politico beschrijft dat veel geldschieters hun geld niet op Rubio durven te zetten, omdat ze bang zijn voor een persoonlijke aanval door Trump.

Daarnaast zijn ze bang dat het weggegooid geld is. Met andere woorden: veel van de Republikeinse geldschieters hebben het al opgegeven.

De opvallendste aanval op Trump komt van een bekende naam: Mitt Romney, de presidentskandidaat van 2012. Hij verwacht dat er een ‘bombshell’ in de belastingpapieren  van Trump kan zitten. Trump probeert zijn belastingpapieren al een tijdje voor zichzelf houden. Wat heeft hij te verbergen, wil Romney weten.

 

4. De grootste tegenstander van Hillary Clinton is Hillary Clinton
Na de zwaarbevochten overwinning in Nevada, gaan de Democraten door naar South Carolina. Voor de primary daar heeft Clinton een ruime voorsprong. De cijfertovenaars van fivethirtyeight.com geven haar 99% kans dat ze deze staat binnen gaat halen. Clinton heeft dus de wind in de rug richting Super Tuesday.

Maar Clinton moet altijd oppassen. Kiezers blijven haar zien als een opportunistische, berekenende politicus. En dan wordt haar door een journalist gevraagd of ze tegen het Amerikaanse volk zou liegen. Op die vraag is natuurlijk maar 1 goed antwoord te geven. Maar toch werkt Hillary zich hier weer in de nesten.

 

Stars & Stripes: Jan Postma brengt het laatste campagnenieuws uit de VS, om de week op donderdag, 1050 op BNR. Luister de laatste aflevering hier terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen