Stars and Stripes 10 mrt '16 16:10

Stars & Stripes | Op naar Florida, en terug naar 1964

Auteur: Jan Postma

In de campagne-update ‘Stars & Stripes' deze week: Drie punten voor super tuesday II

1. Het draait allemaal om Florida en Ohio
Florida en Ohio zijn de twee staten waar het om draait. Super Tuesday I zette twee weken geleden de toon, Super Tuesday II komende dinsdag kan de beslissing zijn. Het zijn grote staten met veel delegates, en de staten zijn winner-take-all. (dus de winnaar krijgt alle delegates) Als 'the Donald' beide staten pakt, kan de Trump-champagne ontkurkt worden.

Het Republikeinse veld kan hier flink smaller worden gemaakt. Ohio is de thuisstaat van John Kasich. Zijn hele strategie is er op gericht dat hij zijn thuisstaat zal winnen. Dat geeft hem dan zoveel momentum en media aandacht dat hij in vergelijkbare staten ook door zal breken. Tenminste, dat is de theorie. Als de peilingen kloppen (michigan liet zien dat je dat nooit weet), wordt het spannend. Er zit maar een paar procent tussen Kasich en Trump.

Florida is de thuisstaat van Marco Rubio, en meteen zijn laatste strohalm. Rubio moet hier winnen. Als hij zelfs thuis niet kan winnen, heeft hij niets meer om zich aan vast te klampen. Het ziet er niet goed uit voor Rubio. In de peilingen staat hij met dubbele cijfers ruim achter op Trump. In de media is de toon al gezet: Meltdown for Rubio, Rubio on the brink, en de mooiste: De ja Rubio, verwijzend naar het deja vu dat veel overstappers van Bush zullen hebben nu ook de Rubio-campagne als een nachtkaars uit dreigt te gaan. En die stadions... die blijven leeg.

 

De inwoners van Florida worden ondertussen platgebombardeerd met anti-trump spotjes. Of zoals Trump het zelf zou zeggen: they're "bombing the Shit out of them." En juist dat taalgebruik, daar richt deze verkiezingsspot zich op.

 

2. Een nieuw dieptepunt?
Bij het laatste debat ging het over de al dan niet te kleine handen van Trump, en insinueerde Rubio daarbij dat Trump's kroonjuwelen ook wel eens van dezelfde omvang zouden kunnen zijn. De partij met als mascotte een olifant, praat alleen nog over de eigen sluf. Inhoud? Daar gaat het al lang niet meer over. Een nieuw diep, diep, dieptepunt, en het is nog maar maart, verzucht Stephen Colbert.

 

3. Campagnespot uit 1964 gaat viral
Op social media gaat een oude campagnespot uit 1964 tegen Barry Goldwater viral. In beeld zien we een man van het type net pak, keurige scheiding. Zijn gezucht en gesteun spreekt ook in 2016 boekdelen.

In 1964 werd Barry Goldwater tegen de zin van het establishment gekozen tot kandidaat voor de Republikeinen. Goldwater was een ultraconservatief met racisistische trekjes. Anno 2016 wil menig Republikeins kandidaat IS platbombarderen. In '64 stelde Goldwater voor gewoon nucleaire wapens in te zetten.

Je snapt natuurlijk al aan welke kandidaat uit 2016 dit doet denken.

 

Wat moet ik als de KKK mijn kandidaat steunt? Ook Trump werd door een KKK-prominent gesteund. This man scares me, hij zegt dingen die niet bij een president passen. Zie de verkiezingsspot hierboven. "Because if you unite behind a man you don't believe in, that's a lie," De vertwijfeling nu bij de traditionele Republikeinen. "Either their not Republicans or I'm not."

Barry Goldwater maakte geen kans tegen Johnson, en leed een van de grootste verkiezingsnederlagen in de geschiedenis. Daarmee verwoordt deze spot met die keurige man uit 1964 precies het gevoel van de tegenstanders van Trump in 2016. 
 

Stars & Stripes: Jan Postma brengt het laatste campagnenieuws uit de VS, om de week op donderdag, 1050 op BNR. Luister de laatste aflevering hier terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen