Super Tuesday27 feb '16 14:11

Super Tuesday: Hoe staan de presidentskandidaten ervoor?

Auteur: BNR Webredactie

Dinsdag is het zover: Super Tuesday, oftewel de dag waarop veertien staten zich kunnen uitspreken voor hun favoriete presidentskandidaat, namens de verschillende partijen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Bij de Republikeinen gaat het om veertien staten, bij de Democraten om elf. Maar ook ‘American Samoa’ en de leden die in het buitenland verblijven kunnen op 1 maart hun stem uitbrengen. Beide partijen houden voorverkiezingen in Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont en Virginia. Daarnaast kunnen ook in Alaska, North Dakota en Wyoming Republikeinse kiezers hun voorkeur uitspreken.

Deze voorverkiezingen vinden verspreid over het hele land plaats en gelden als een eerste serieuze peiling van de populariteit van de kandidaten. De belangrijkste vraag lijkt op dit moment: weten Hillary Clinton en Donald Trump deze forse hindernis te trotseren? Gaan ze linea recta af op een Clinton-Trump-battle? Of slagen er nog Democratische of Republikeinse kandidaten in om uit hun as te herrijzen? Woensdagochtend weten we meer.

Waarom is Super Tuesday zo belangrijk?
Het is de enige dag waarop vooruitlopend op de echte verkiezingen in zoveel staten tegelijk gestemd wordt. De uitkomst geeft de kandidaten een realistisch beeld van wat hen te wachten staat. De term 'Super Tuesday' bestaat sinds 1984, toen er waren er zelfs drie super-dinsdagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen