Super Tuesday2 mrt '16 09:44

'Clinton maakt goede kans tegen Trump'

Auteur: Jolijn Mes

Het kan je niet ontgaan zijn: gisteren was het Super Tuesday. De dag dat grote groepen kiezers in de VS naar de stembus gingen om hun presidentskandidaat te kiezen. De stemmen zijn inmiddels geteld en Donald Trump en Hillary Clinton hebben de grootste overwinningen behaald. Wat betekent dit voor hun kansen?

ANP/AFP
ANP/AFP

Verslaggever Martijn de Rijk peilde de meningen vanochtend in de Amerikaanse ambassade, waar voor de gelegenheid een groot American Breakfast was georganiseerd. Daar werd verrast gereageerd door kenner Onno Maas: "Dat Trump het zo goed doet, verbaast me. En dat Marco Rubio als gematigde Republikein juist niet goed in markt ligt, verbaast me ook."

De laatste gematigde Republikein
Er zijn geluiden dat Rubio de race moet staken, omdat hij de oppositie splijt, maar Maas laat ook een tegengeluid horen: "Voor Republikeinse partij was hij de gematigde kandidaat die moest winnen. Ted Cruz als Tea Party-kandidaat is toch ook iemand die je liever niet ziet. Ik denk dat er nu wel paniek is, daar."

Ook kenner Henk de Kleine is verbaasd dat Trump zo ver is gekomen: "Wij waren bij zijn rally in New Hampshire en dachten eigenlijk alleen maar 'tokkies' te zien, maar zijn aanhang bestaat ook echt uit de middenklasse en zelfs de 'upper middle class'."

Hillary for president
Toch denken de mannen dat Hillary Clinton de beste papieren heeft om uiteindelijk president te worden. Maas: "Ik denk dat Hillary gaat winnen en voor haar is het misschien wel heel gunstig dat Trump haar tegenkandidaat wordt. Er zijn heel veel Republikeinen die zeker niet op Trump gaan stemmen, dus die stemmen dan niet óf ze stemmen toch op Clinton. Dat wordt een makkelijke voor haar."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen