Super Tuesday2 mrt '16 11:50Aangepast op 19 jun '17 09:55

Wordt het Trump versus Clinton?

Auteur: Jolijn Mes

Donald Trump en Hillary Clinton zijn de grote winnaars van Super Tuesday. De belangrijkste vraag is nu: is de strijd beslist?

ANP/AFP/EPA
ANP/AFP/EPA

Volgens Amerika-deskundige Koen Petersen is de uitkomst bij de democraten nu wel duidelijk: "Hillary staat enorm voor. Het ziet ernaar uit dat zij die nominatie gaat krijgen."

Republikeinen
Ook bij de Republikeinen lijkt de strijd gestreden, zegt Petersen: "Trump heeft zijn positie enorm versterkt, in zeven van elf staten heeft hij vannacht gewonnen. Maar de grote vraag is nu of hij er ook in zal slagen om een meerderheid van de gedelegeerden achter zich te krijgen."

Om dat te bereiken moet Trump er volgens Petersen voor zorgen dat zijn grootste concurrenten, Ted Cruz en Marco Rubio, beiden in de race blijven: "Dan wordt de anti-Trump stem zoveel mogelijk verdeeld over verschillende kandidaten en is de kans groter dat hij in een staat de meeste stemmen wint. En dan gaat hij dus met de gedelegeerden van die staat aan de haal."
 
Oud Amerika correspondent van de NOS Charles Groenhuijsen is nog overtuigder: "Het kan ze eigenlijk nauwelijks meer ontgaan, tenzij er iets heel idioots gebeurt. Maar zoals het er nu voor staat, kun je ervan uitgaan dat het een race wordt tussen Clinton en Trump."

Trump for president?
Groenhuijsen ziet Trump als een geduchte tegenstander van Clinton: "Hij heeft een aantal barrières genomen waarvan werd gezegd dat hij daar niet makkelijk doorheen zou komen: hij zou geen stemmen winnen bij de  strenge christenen, in het zuiden en bij hoger opgeleiden. Maar dat klopt allemaal niet."

Volgens de peilingen zal in een tweestrijd Clinton winnen, maar ook Petersen is daar nog niet zo zeker van: "Ik denk nu dat Trump als underdog uiteindelijk toch een grotere kans heeft om te winnen dan Clinton. Maar ik zou er geen geld op durven zetten."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen