Energie Update23 jan '20 12:23Aangepast op 23 jan '20 17:47

Verdienen aan het klimaatvraagstuk

Auteur: BNR Webredactie

Toen Remco de Boer een uitspraak van Ed Nijpels las over hoe we kunnen verdienen aan het klimaatvraagstuk, moest hij denken aan de uitspraak 'Geen gezeik, iedereen rijk!' van De Tegenpartij.

De uitspraak van Ed Nijpels stond in een commerciële bijlage bij het FD, deze week.

Je hoort het vaker. Minister Wiebes zei het vorige week nog bij de start van Invest-NL, het investeringsfonds met overheidsgeld geleid door Wouter Bos (die ik deze week te gast had bij Studio Energie).

Ook de Europese Commissie zegt het: als we het goed aanpakken, kunnen we er geld aan verdienen (deze week ging het in Europa over de tientallen, honderden miljarden nodig in de strijd tegen klimaatverandering).

Maar waarom zouden we geld moeten verdienen aan het redden van de aarde? Frans Timmermans vergeleek begin december klimaatverandering met een komeet die op aarde af raast en gestopt moet worden. Ik zou me dan vooral druk maken om of het lukt, niet om wat het kost.

Ursula von der Leyen, sprak eerder van onze ‘man op de maan’. Ook toen leek me niet voorop te staan dat er een centje aan kon worden verdiend.

Ik snap wel waarom ze het zeggen, om de burgers maar te laten zien dat het heus geen geld hoeft te kosten, maar dat we er aan gaan verdienen. De vraag is wie het gelooft. De vraag is of het niet vooral tot wantrouwen leidt.

Ken je die scene van Jacobse en Van Es nog, dat ze bij een oude mevrouw aan de deur komen en zeggen dat ze ‘scheurgras’ heeft, dat dat heel erg is en dat het flink wat gaat kosten om weer goed te krijgen?

Als er echt een ramp aanstaande is, zou ik me niet druk maken over of we er geld aan gaan verdienen. Maar als het daar wel steeds over gaat, loop je het risico dat het erop lijkt dat er als Jacobse en Van Es een drama wordt voorgewend, zodat de beurs wordt getrokken.

Niet doen.

Remco de Boer brengt elke week een update over het energie vraagstuk
Remco de Boer brengt elke week een update over het energie vraagstuk (BNR)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen