Esri26 feb '15 10:20Aangepast op 1 jun '16 15:10

Werkloosheid loopt weer licht op

Auteur: Thijs Baas

De werkloosheid in Nederland is in januari licht toegenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het CBS telde vorige maand 2000 werklozen meer dan in december. Het totaal aantal werklozen nam toe tot 645.000 personen. Daarmee is 7,2 procent van de beroepsbevolking op zoek naar een baan. Dat percentage is even hoog als in december.

De werkloosheid daalde van maart tot en met september vorig jaar, maar die trend kwam vorig najaar ten einde. De toename in de afgelopen vier maanden komt vooral doordat er weer meer mensen op zoek gaan naar werk. Wie geen baan heeft maar daar ook niet actief naar zoekt, telt niet mee in het werkloosheidscijfer.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) noemde het "teleurstellend'' dat de werkloosheid weer oploopt. Hij wees er echter op dat ook het aantal werkenden is gestegen. De afgelopen drie maanden kwamen er maandelijks zo'n 6000 werkenden bij in Nederland.

De jeugdwerkloosheid zakte vorige maand van 11,8 naar 11,7 procent. Volgens Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, verbeteren langzaam maar zeker de perspectieven voor jongeren. ,,De afgelopen maanden vinden steeds meer jongeren werk. Het aantal werkloze jongeren neemt langzaam af. Dat is doorgaans een teken van voorzichtig economisch herstel. De werkloosheid onder jongeren blijft echter nog altijd te hoog.''

Veel jongeren hebben een kleine baan, van minder dan 12 uur per week. Van de bijna 1 miljoen mensen met zo'n kleine baan is ruimschoots de helft jonger dan 25 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen