Zo betalen inwoners van het waterschap Scheldestroom Zeeland 25 euro, waar inwoners van het waterschap Roer en Overmaas in Limburg niet meer dan 3 euro betalen. Dat verschil laat zich makkelijk verklaren, zegt Ed van Ingen, directeur van Esri Nederland.
Ook elders in het land verklaart dat grote verschillen. "Friesland is bijvoorbeeld ook een waterrijk gebied met veel dijken, net als de Scheldestromen. Dat zorgt ervoor dat je kosten veel hoger zijn."
Dunbevolkt
Wat in Friesland ook meespeelt is het inwonersaantal, zegt Van Ingen. "Friesland is een dunbevolkt gebied. Door veel minder mensen moeten meer kosten worden gedragen, dat geeft regionale verschillen. Vechtstromen en Salland, allebei in het oosten van het land, grenzen aan elkaar. Maar wat inwoners betalen scheelt bijna 20 euro per persoon."
Voor een landelijk tarief valt wel wat te zeggen, vindt de directeur van Esri Nederland. "Tegelijkertijd zijn waterschappen al meer dan 700 jaar autonoom. Daarbij hanteren ze het principe dat als een inwoner veel behoefte heeft aan waterbeheer, hij ook meer betaalt, maar wel meer zeggenschap krijgt."
Iemand in een appartement in Apeldoorn op 6 hoog heeft nu eenmaal minder behoefte aan waterbeheer dan een boer in Friesland. Uiteindelijk gaat het om veiligheid, zegt Van Ingen. De belasting die waterschappen zelf innen, kan dan ook uitsluitend worden gebruikt dan voor het beheer van water.
Hoe precies, daarover hebben inwoners via lokale bestuurders inspraak. Wie dat zijn, wordt volgende week bepaald bij de waterschapsverkiezingen.