Esri16 mrt '15 16:57

Hoeveel is jouw provincie meer in asfalt gaan steken?

Auteur: Reinier Krins

De Nederlandse provincies verwachten dit jaar 1,4 miljard euro uit te geven aan de aanleg en het onderhoud van wegen. Dat is bijna twee derde meer dan in 2011. Hoe zit dat in jouw provincie?

Foto: ANP
Foto: ANP

Bijna twee derde van de kosten zijn er dus bijgekomen sinds de vorige Provinciale Statenverkiezingen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend in de aanloop naar de verkiezingsronde op woensdag.

Gelderland spant de kroon met een verwachte investering van bijna 600 miljoen euro, terwijl Drenthe met 11 miljoen euro het minst diep in de buidel tast. Volgens het CBS is het hoge bedrag in Gelderland onder meer toe te schrijven aan groot onderhoud van het eigen wegennet, bijdragen aan de rijksinfrastructuur (A15, A1 en knooppunt Hoevelaken) en de ontsluiting van landelijke gebieden.

Kaart Esri
Uit de kaart van Esri blijkt dat de provincie Gelderland de grootste transitie heeft doorgemaakt. Ten opzichte van 2011 verwacht de provincie dit jaar ruim 380 miljoen euro meer uit te geven. De provincie Drenthe denkt juist 3 miljoen euro minder uit te geven dan 4 jaar geleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen