De vorige verkiezingen in 2011 liepen uit op een chaos, die het imago van de FIFA een forse deuk bezorgden. Zowel Blatter als zijn uitdager Mohamed bin Hammam werd in de aanloop beschuldigd van omkoping en corruptie. Beiden moesten zich verantwoorden voor de ethische commissie. Blatter ging vrijuit, maar Bin Hammam werd geschorst en trok zich terug uit de strijd. Een paar dagen later wezen 186 van de 203 stemgerechtigde landen de Zwitser aan als voorzitter voor de komende vier jaar.
Uitgebreid reglement
Om problemen zoals toen te voorkomen, heeft de FIFA een uitgebreid reglement gemaakt waaraan de kandidaat-voorzitters (zie kaart hierboven) zich moeten houden. Een verkiezingscomité onder leiding van Domenico Scala, voorzitter van de financiële toetsingscommissie, houdt scherp toezicht. Scala wordt geassisteerd door Claudio Sulser en Larry Mussenden, voorzitters van respectievelijk de disciplinaire- en beroepscommissie.
Het verkiezingscomité bepaalt welke kandidaten mogen meedoen. Van Praag stuurde dinsdag, twee dagen voor de deadline, zijn brief met de benodigde vijf steunbetuigingen naar Zürich. Het comité onder leiding van Scala laat eerst een integriteitscontrole uitvoeren door de ethische commissie en maakt dan binnen uiterlijk tien dagen bekend wie worden toegelaten. De kandidaten moeten minimaal twee van de laatste vijf jaar een actieve rol binnen het voetbal hebben gespeeld. Zodra de kanshebbers bekend zijn, begint de campagne. De kandidaten zijn daarbij gebonden aan de ethische code van de FIFA. Het comité van Scala houdt dat nauwlettend in de gaten.
Favoriet aankruisen
Op het FIFA-congres, op 29 mei, krijgen de kandidaten ieder een kwartier de tijd hun programma te presenteren. Daarna volgt onder leiding van secretaris-generaal Jérôme Valcke de loting, waarbij alle aanwezige FIFA-landen (maximaal 209) hun favoriet mogen aankruisen op een papiertje. In de eerste ronde is twee derde van de stemmen vereiste om al tot een winnaar te komen, daarna is 51 procent genoeg. De kandidaat met de minste stemmen valt steeds af. De stembrief
-------------------------------------------------------------------------------------
Sepp Blatter en zijn uitdagers:
- Joseph Blatter (78 jaar): al jarenlang de machtigste voetbalman. Onder leiding van Blatter beleeft de FIFA in financieel opzicht gouden tijden. Op de bankrekening in Zürich staat inmiddels meer dan 1 miljard euro. Het bewind van Blatter kent echter ook een duistere kant, met verhalen over corruptie en omkoping. Ondanks felle kritiek uit Europa kan Blatter met zijn motto 'football for all, all for football' vanuit de rest van de wereld nog op veel steun rekenen.
- Jérôme Champagne (56): de voormalige Franse diplomaat werkte al bij de FIFA, onder meer als rechterhand en adviseur van Blatter. Hij vertrok in 2010 met ruzie uit Zürich. Champagne was vorig jaar de eerste die zich aandiende als tegenkandidaat. De Fransman pleit vooral voor meer transparantie bij de FIFA.
- Luis Figo (42): de voormalige vedette van FC Barcelona en Real Madrid meldde zich als laatste in de verkiezingsstrijd. De wereldvoetballer van het jaar 2000 heeft als bestuurder nauwelijks ervaring. De Portugees wil het imago van de bond oppoetsen, na alle schandalen van de laatste jaren.
- David Ginola (48): de voormalige sierlijke linksbuiten presenteert zich als de kandidaat van de voetbalfans. Ginola wil de WK's voor mannen en vrouwen combineren. Gezien zijn gebrek aan bestuurlijke ervaring lijkt de voormalig Franse international geen rol van betekenis te gaan spelen.
- Ali bin Al-Hussein (39): de prins van Jordanië is de jongste uitdager van Blatter. Prins Ali zit als vicepresident in het uitvoerend comité van de FIFA, waar hij Azië vertegenwoordigt. De Jordaniër geldt als een criticaster van Blatter. Zo riep hij op het geruchtmakende onderzoeksrapport naar mogelijke corruptie bij de WK's van 2018 en 2022 te openbaren.
- Michael van Praag (67): de KNVB-voorzitter durfde vorig jaar felle kritiek te leveren op Blatter. Van Praag, een ervaren bestuurder, heeft nu de daad bij het woord gevoegd en zich kandidaat gesteld. De Amsterdammer wil de FIFA weer geloofwaardig maken en de inbreng van vrouwen vergroten. Van Praag pleit ook voor meer niet-Europese deelnemers aan het WK, een handreiking naar continenten als Afrika en Azië die op de hand van Blatter zijn.