Eugene Roorda25 mrt '14 07:00

Column Eugène Roorda | Heerlijk: Koude Oorlog

Auteur: Eugene Roorda

We kunnen van Poetin veel zeggen, maar hij zit wel in zijn eigen kracht om het maar eens hedendaags te stellen. Dat zitten wij in Het Westen duidelijk allang niet meer.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Wij zijn een verweekte, vervrouwelijkte, slappe samenleving geworden met een tamelijk lusteloos moreel. Verongelijktheid is onze voornaamste gemoedstoestand; eindeloos gepolder is daar de brandstof van. Ja onze democratie is superieur vind ik ook. Maar mag de rest van de wereld daar anders over denken? Of daar misschien mentaal nog niet aan toe zijn? Trouwens wat is democratie? Democratie is een fietstunneltje onder het Rijksmuseum.

À raison van jarenlange vertraging en tientallen miljoenen euro’s aan inkomstenderving. Poetin leeft in een totaal andere wereld zei Angela Merkel, van mij mag hij. Over die Krim; dat is een stukkie België en was 400 jaar van hun. Hun grootste marinevloot ligt daar, er wonen veel Russen. Wat ze niet willen is dat de EU en de NAVO verder oprukken naar het Oosten. Wat we wel stiekem doen met economie, lullepraat en wapens. Ik bedoel: waarom moeten er Patriot raketten in Polen staan gericht op het Oosten terwijl we het zo vriendelijk bedoelen qua handel en cultuur?

George Bush Avenue
Waarom heeft Georgië “of all dark places” een Georg Bush Avenue? Het zijn allemaal symbolieke listen om onze superioriteit aan de ander op te leggen. Maar het wordt weer Koude Oorlog schreeuwen de politici, terwijl we juist zo fijn met elkaar bezig waren. Ik zeg: wat heerlijk dat die Koude Oorlog opnieuw begint, ik heb hem ontzettend gemist. Het “Deterrence Model” ofwel de wederzijdse afschrikking om elkaar niet te belagen is geopolitiek gezien een best wereldmodel gebleken. Ons al 70 jaar durend vredige leventje hebben we aan dat model te danken. Ik heb dit niet van mezelf.

Deze opvatting is van wijlen Hans van Mierlo, oprichter van D66. Van Mierlo begreep wat die opgefokte Frans Timmermans niet begrijpt. Dat een paar sterke machtsblokken die mekaar scherp houden ervoor zorgen dat niet elk idioot landje zijn eigen lenteliedjes gaat zingen. Liever een Koude Oorlog dan tientallen warme oorlogjes met alle narigheid van dien. Laten wij ons beperken tot de bananenoorlog tussen AH en Jumbo. Is meer ons niveau.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen