Eugene Roorda28 jan '14 06:31

Column Eugène Roorda | Criminele woorden

Auteur: Eugene Roorda

Grote woorden van Gerard Spong. De Rabobank is een criminele organisatie, betoogt de advocaat in zake de Liborkwestie. Ook Gij Brutus Rabo, zouden ze in de Kerk zeggen.

Eugène Roorda
Eugène Roorda

Nou weet ik niet of dat waar is, wat ik wel weet is dat de kleine mens tot klein kwaad geneigd is als het eigenbelang voorop staat. En dat klein kwaad de organische neiging heeft om tot groot kwaad uit te groeien. Dat banken hun eigen belang laten prevaleren boven dat van de klant, is voor mij allang geen nieuws meer. Om over nobele verzekeraars maar niet te spreken.

Feit is wel dat 80 procent van de Britse consumenten vorig jaar al tot dezelfde conclusie kwam. Zij kenmerken de gehele financiële wereld als een groot crimineel netwerk. Maar ja, wat is crimineel in ons aller bovenwereldje?

Dat jij jezelf stiekem bevoordeelt ten koste van de ander, is dat het? Dan zijn de meeste winkelbedrijven crimineel, want eerst verhogen ze de prijzen om vervolgens heel hard korting! te roepen. 

Of wat te denken van Wifi-tracking? Achterbaks of crimineel? Maar dan zijn energiebedrijven ook crimineel, want ze maken onderling prijsafspraken of schermen met een laag instaptarief om dat binnen een paar maanden stiekem te verhogen.

De overheid zelf dan? Volgens velen met mij is de overheid een criminele organisatie; zie hun wrede gedrag naar klokkenluiders, het stiekem verhogen van allerlei indirecte belastingen, het niet nakomen van gedane beloftes, de burgertreiterij van lagere overheden of het huizenleed in Groningen.

Is Minister Schultz van Haegen ook niet een piepklein beetje crimineel met haar man aan de gunningstiet voor infrastructurele projecten? Of wat te denken van mijn marketingcommunicatie branche? Wij beloven u mooie meiden als u deze deodorant gebruikt.

Wij beloven u meer rijplezier met deze auto.

Wij beloven u eeuwige jeugd als u cremmetje zus opsmeert en een royale haardos bij cremmetje zo.

Allemaal leugentjes voor uw eigen bestwil vinden we maar in feite is het een vrolijke vorm van lichte criminaliteit.

De business van Spong floreert uiteraard door deze Rabokwestie zo veel mogelijk op te blazen. Zijn grote woorden zijn goed voor zijn crimineel hoge uurtarief.  

Kortom: het “Libor -crimineeltje” zit gewoon in ons. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen