Eyeopeners23 mrt '18 21:45Aangepast op 27 mrt '18 12:57

Goddank, we hoeven niet zonder Nutella

Auteur: Jan Ad Adolfsen

Nutella-liefhebbers zijn zich rot geschrokken: de hazelnoten zouden namelijk in rap tempo opraken. Maar... een Amerikaanse wetenschapper heeft daar een oplossing voor gevonden.

(EPA/SVEN HOPPE)

Er groeien maar op een paar plekken hazelnootbomen die goed produceren, zoals in Italië en Turkije, en daar gaat de teelt ook nog eens niet altijd op de juiste manier. De productie kan de vraag intussen bijna niet meer aan, dus het zou goed zijn als de hazelnootboom het ook op andere plekken goed zou doen, zoals in het oosten van Noord-Amerika waar Thomas Molnar werkt.

Schimmel

Molnar is onderzoeker aan de Rutgers University in New Jersey. Hij is al twintig jaar bezig, samen met professor C. Reed Funk, met het kweken van een schimmelbestendige hazelnootboom. In het oosten van de VS heerst namelijk een schimmelziekte die de Europese hazelnootbomen om zeep helpt.

Voor de kweek verzamelden de twee onderzoekers zaadjes van over de hele wereld. Die plantten ze in hun eigen tuin. Vervolgens werd de schimmel erop losgelaten en werd gekeken welke het wel en welke het niet haalde.

En nu, na twintig jaar, is het gelukt. De twee mannen hebben een hybride gekweekt die resistent is en waarvan de noten een hele goeie kwaliteit hebben. De eerste boompjes groeien al op de onderzoeksboerderij.

Ouderwets kruisen

De onderzoekers zijn bekend met de nieuwste technieken op het gebied van genetisch gemanipuleerd voedsel, maar het kweken gaat gewoon ouderwets met het kruisen van verschillende rassen. De nieuwe technieken worden wel gebruikt om achteraf een DNA-vingerafdruk te kunnen maken van die plantjes.

En zo kunnen we dus hazelnootpasta blijven maken. Nutella houdt bij de onderzoeken uiteraard de vinger stevig aan de pols.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen