Eyeopeners31 mrt '18 16:25

Duizenden robotjes simuleren gedrag van mensen bij explosie

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Eén van de grootste gevaren bij grote evenementen is 'de mensenmassa'. Want hoe weet je als organisatie hoeveel mensen er komen, hoe ze zich verplaatsen en wat ze doen als er paniek uitbreekt? De Utrechtse startup UCrowd wil antwoord geven op die vragen.

(ANP KIPPA PAUL BERGEN)

Het bedrijf maakt simulaties met duizenden robotjes die een mensenmassa moeten voorstellen. 'De robotjes vieren allemaal op een bepaalde manier feest', vertelt Roland Geraerts van UCrowd. Op het moment dat een explosie wordt gesimuleerd, gaan de robotjes allemaal een andere kant op, gebaseerd op menselijk gedrag. 'Mensen nemen vaak dezelfde route terug als waar ze gekomen zijn, andere mensen kijken weer beter rond naar waar de exit-bordjes zijn', vervolgt Geraerts.

Eyeopeners: Hoe staat het ervoor met de slimme stad?

Behalve het beter kunnen inschatten van het gedrag van een mensenmassa, kan UCrowd volgens COO Eric de Wilde ook helpen bij de ontwikkeling van gebouwen of steden. 'Je kan kijken hoe je een stad gaat inrichten voordat het gebouwd is, zodat het uiteindelijk een comfortabele stad wordt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen