FD Persoonlijk On Air17 sep '16 22:17Aangepast op 18 sep '16 18:36

Huis te Koop | Met dank aan de welstandscommissie

Auteur: Thijs Baas

Wie wel eens in Almen komt, kan de burgemeesterswoning van Frans en Ine Spekreijse niet zijn ontgaan. Het detoneert onmiskenbaar met alle andere huizen in de buurt. Voor de een een gruwel, voor de ander een aanbeveling.

Image

De honderd Limousin-koeien in de Almense wei zal het allemaal worst wezen; die graaien rustig door. Die hebben geen idee van de heisa die voorafging aan de uiteindelijke realisatie van het bijna 300 vierkante meter tellende huis, in 2008. Spekreijse was net aangetreden als burgemeester van de gemeente Lochem en wilde op het braakliggende perceel wel een huis laten bouwen in de stijl van de twee notariswoningen aan de overkant van de straat. Maar daar stak de welstandscommissie een stokje voor: de eerste drie bouwtekeningen van de architect werden afgekeurd: het paste allemaal niet in het beschermd dorpsgezicht.

Ten einde raad gingen de Spekreijses verhaal halen bij de welstandscommissie met de vraag wat dan wél was toegestaan. Het kwam erop neer dat de eigenaar van de grond hetzelfde huisje weer mochten opbouwen. Maar, zegt de voormalig burgemeester, alles wat achter het huisje zou worden opgetrokken moest aan één voorwaarde voldoen: het moest smaller zijn dan het voorhuis. 'Het bijzondere is dat dit dus op advies van de welstand ontstaan - zelf hadden we dit nooit kunnen bedenken - maar we zijn er achteraf gezien ongelofelijk blij mee.'

Details
Vraagprijs: 890.000 euro 
Woonoppervlakte: 282 m²
Perceeloppervlakte: 1.411 m²

Meer weten? Bekijk de details op Funda.

Image

 

Image
Image

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen