FIFA-crisis2 jun '15 06:32

'Blatters rechterhand betaalde 9 miljoen euro smeergeld'

Auteur: Pieter van den Akker

De secretaris-generaal van de FIFA, Jérôme Valcke, zou transacties van ruim 9 miljoen euro aan smeergeld hebben gedaan. Dat vermoedt de FBI, zo schrijft The New York Times.

Valcke is de rechterhand van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Volgens onderzoekers is de Fransman de nog ongeïdentificeerde ,,hoge FIFA-medewerker'' waar eerder over werd gesproken in het onderzoek naar het omkopingsschandaal bij de wereldvoetbalbond.

Jack Warner
De secretaris-generaal zou in 2008 tien miljoen dollar van de FIFA op een rekening hebben gestort die wordt beheerd door Jack Warner, een andere medewerker bij de FIFA. Warner is een van de voornaamste verdachten in het omkopingsschandaal.

In de aanklacht staat overigens niet dat 'de hoge FIFA-medewerker' ook wist dat het geld werd gebruikt als smeergeld. Volgens Danny Jordaan, de directeur van het WK in Zuid-Afrika en de president van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, was geen sprake van omkoping, maar was het een legitieme betaling voor een voetbalontwikkelingsfonds in het Caribisch gebied.

Nog niet aangeklaagd
Valcke ontkent dat hij de betaling heeft goedgekeurd en zegt dat hij daar ook de macht niet voor had. Hij is tot nu toe nog niet officieel aangeklaagd.

Afgelopen week werden veertien FIFA-medewerkers opgepakt door de FBI omdat ze iets te maken zouden hebben met het corruptieschandaal. Het nieuws rondom Valcke roept vragen op over wat voorzitter Blatter, die vrijdag werd herkozen, wist van de frauduleuze praktijken. Blatter heeft ontkend dat hij Warner tien miljoen dollar heeft gegeven.

FIFA pleit Valcke vrij
De FIFA heeft Valcke al vrijgepleit van elke betrokkenheid bij een verdachte transactie. "Hij noch anderen uit het leidinggevende management van de FIFA hebben een rol gespeeld in de planning, de goedkeuring en de uitvoering van het project", zegt de voetbalbond in een persverklaring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen