FIFA-crisis3 jun '15 08:02Aangepast op 3 jun '15 09:03

'Blatter kreeg informatie dat de bui eraan komt'

Auteur: Pieter van den Akker

Na het totaal onverwachte nieuws over FIFA-baas Sepp Blatter gisteravond is het speculeren in volle omvang begonnen. Leek Blatter vrijdag bij zijn herverkiezing nog als een kind zo blij, nu, vier dagen later, voelt hij zich onvoldoende gesteund en kondigt hij zijn vertrek aan.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er zijn verschillende Amerikaanse media die melden dat de FBI ook Sepp Blatter aan het onderzoeken is, weet correspondent Reinout van Wagtendonk. “Het is waarschijnlijk niet verstandig voor hem om op dit moment naar de Verenigde Staten te reizen. Dat zal-ie ook niet van plan zijn, maar als hij dat doet is het best mogelijk dat er een arrestatiebevel loopt. Dat gaat soms in het geheim.”

Kleine vis, grote vis
Het zou onze correspondent niets verbazen als de FBI de FIFA-functionarissen die in Lausanne zijn opgepakt, tegen Blatter gaan gebruiken. Het is een veelbeproefde truc, zegt Van Wagtendonk: je vangt een kleine vis en stelt die dan voor de keuze voor een zware straf óf volledige medewerking aan het vangen van grotere vissen. “Blatter heeft hoogstwaarschijnlijk informatie gekregen dat de bui er aan komt. Hij ziet ‘m al hangen.”

“Misschien hebben de advocaten van Blatter hem wel geadviseerd nu terug te treden. We weten ook helemaal niet of er misschien al schikkingsvoorstellen zijn gedaan of dat er onderhandelingen gaande zijn. Feit is wel dat het heel opmerkelijk is dat je vrijdag wordt gekozen en nu terugtreedt”, reageert Marjan Olfers, hoogleraar Sport en Recht aan de VU. Grote vraag is verder, zegt zij, of Blatter erin slaagt zijn eigen opvolging te orkestreren.

Sluwe vos
Olfers is heel erg benieuwd of Blatter dit allemaal heeft geweten. “Heeft hij daadwerkelijk eerst de verkiezingen laten plaatsvinden om vervolgens terug te treden? Zou hij echt zo’n sluwe vos zijn dat hij dat al helemaal in gedachten had? Iedereen weet nu hoe de verhoudingen zijn."
 
Hoe groot is zijn macht nog?
Wordt Blatter de komende dagen niet gearresteerd, dan zit hij voorlopig nog een tijdje op de voorzittersstoel. Olfers: “Dan is de vraag: hoe groot is zijn macht nog?”

“Er gaat een nieuw FIFA-congres komen”, vult verslaggever Thomas Schuurman aan. “Dat gaat nog wel even duren: het moet ergens tussen september en maart plaatsvinden. In Jordanië zijn ze daar niet blij mee en hebben ze aangekondigd dat ze gaan onderzoeken of die prins Ali niet direct de voorzittershamer kan overnemen. Interessant."
 
Kliekje rondom Blatter

De andere kandidaten, onder wie Michael van Praag, beraden zich nog over hun plannen. Ondertussen wordt er volop gekeken naar de Fransman Michel Platini. Schuurman: “De grote vraag is: wat gaat die doen? Er wordt toch gekeken naar het kliekje rondom Blatter.”

Oud-journalist Chris van Nijnatten, tegenwoordig woordvoerder voor de KNVB, kan zich nog niet uitlaten over de plannen van Van Praag noch over het standpunt van de bond over Platini. Die lijkt de belangrijke kandidaat om Blatter op te volgen, maar ook zijn functioneren kan al jarenlang rekenen op veel kritiek. Van Nijnatten:
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen