FIFA-crisis9 jun '15 10:01Aangepast op 9 jun '15 11:49

‘Sepp Blatter moet weg als IOC-lid’

Auteur: Pieter van den Akker

Het Internationaal Olympisch Comité moet tot de conclusie komen dat Sepp Blatter moet opstappen als IOC-lid. Dat zegt André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF, op BNR.

Foto: ANP - André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF
Foto: ANP - André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF

Als FIFA-voorzitter is Blatter automatisch lid van het olympisch comité, maar als het aan Bolhuis ligt, komt daar snel een einde aan. De Nederlander was het afgelopen weekend voor vergaderingen in Lausanne bij het IOC. Daar is het onderwerp ‘FIFA’ ‘sterk aan de orde’ gekomen, zegt hij. “Ik ben ook heel benieuwd hoe het gaat. Blatter is zelf IOC-lid. Ik denk dat daar een eind aan komt binnen het IOC en er zal een opvolger gekozen gaan worden.”

Functie in sport voorbij
Voor alle duidelijkheid: moet Blatter opstappen? Bolhuis: “Ik zou zeggen dat het IOC die conclusie moet trekken. Het is niet zo dat ik dat ga vertellen aan het IOC. Maar het IOC zal zelf de conclusie trekken - en meneer Blatter ook - dat zijn functie in de sport nu voorbij is."Niet langer dan vier jaar
Bolhuis heeft ook nog wel een idee wat er moet gebeuren bij de wereldvoetbalbond: “Een van de eerste dingen ze zouden moeten invoeren bij de FIFA is dat mensen niet meer dan acht jaar op dezelfde positie zitten – in uitzonderingen een keer twaalf jaar. Ik denk dat dat al een heleboel problemen voorkomt. Als je iemand hebt die zegt ‘ik doe het voor vier jaar en als ik word gevraagd voor nog eens vier jaar, dan doe ik het ook - maar als ik niet gevraagd word, dan ga ik weg‘ helpt dat al heel veel.”

Europese Spelen
In 2019 mag Nederland de tweede editie van de Europese Spelen organiseren. De belangrijkste kandidaten om als speelstad te fungeren zijn de volgende vijf steden, zegt Bolhuis in gesprek met BNR's Paul van Liempt: Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven en Arnhem.

Gerelateerde artikelen