FIFA-crisis5 jun '15 17:34Aangepast op 5 jun '15 20:18

Kamermeerderheid wil geld WK-bid 2018 terug

Auteur: Thijs Baas

De FIFA moet alle miljoenen die Nederland in het WK-bid voor 2018 heeft gestopt terugbetalen, als blijkt dat dat WK is gekocht door Rusland. Dat vindt een Kamermeerderheid, blijkt uit navraag van BNR onder de fracties van VVD, SP, CDA, PVV, PvdA en D66, samen goed voor een ruime Kamermeerderheid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hoewel de FIFA-leden nog niet veroordeeld zijn, moet het geld dat in de WK-campagne van Nederland en België is gaan zitten, cent voor cent worden terugbetaald als blijkt dat Rusland door omkoping het WK van 2018 heeft binnengehaald. Eerder zei Francois Colin, oud-woordvoerder van de Holland-Belgium Bid, in het televisieprogramma Nieuwsuur, al namens België dat het geld terugbetaald moet worden. Colin schat de totale kosten van de gezamenlijke campagne op 11 miljoen euro.

VVD-Kamerlid Rudmer Heerema  bevreemdt het vooral dat de landen die de steekpenningen hebben betaald vooralsnog grotendeels buiten schot blijven. "Ik ben geen jurist, maar ik vind het wel raar: als er een fiets geheeld wordt, is de koper schuldig, maar kan ook degene die verkoopt opgepakt worden. Je zou verwachten dat dat in zo'n situatie ook moet kunnen. Het wordt op dit moment echt verpest door corrupte FIFA-bobo's en daar moeten we gewoon van af."
 

 

Concrete bewijzen zijn onmisbaar, erkent Heerema, maar minstens even helder is wat hem betreft dat de beerput elke dag verder open gaat. Het is te hopen dat de transparantie snel weer terug komt in het voetbal, concludeert hij. "Als er smeergeld is aangenomen, dan weet je ook wie het smeergeld heeft gegeven. En als dat duidelijk is, moeten we kijken hoe we dat geld, dat we zomaar hebben geïnvesteerd, terug kunnen krijgen. We hadden blijkbaar geen kans." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen