FIFA-crisis10 jun '15 12:13

Kamervragen over Nederlandse link met FIFA-omkoping en corruptie

Auteur: Pieter van den Akker

De FIFA-omkopingszaak dijt steeds verder uit en de eerste links met Nederland(ers) worden her en der gelegd. Voor de PvdA genoeg reden om aan de bel te trekken. Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt willen van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) alles weten over mogelijke Nederlandse betrokkenheid.

Directe aanleidingen voor de zorgen van beide PvdA'ers vormen twee recente artikelen. Zo zou een hoofdrolspeler in het corruptieschandaal rond de FIFA, de Braziliaan José Hawilla, een groot deel van zijn onrechtmatig verkregen vermogen hebben geparkeerd in een Nederlandse brievenbusmaatschappij.

Cees van Nieuwenhuizen
Ook de naam van oud Nike-topman Cees van Nieuwenhuizen wordt genoemd in een onderzoek naar omkoping rond de wereldvoetbalbond. De voormalig Nike-directeur en zakelijk rechterhand van Oranje-coach Guus Hiddink was nauw betrokken bij het omstreden megacontract met de Braziliaanse voetbalbond CBF.

Van Dekken en Recourt vragen zich af of het eerste bericht voor de minister aanleiding is om te vermoeden dat er in Nederland strafbare feiten zijn gepleegd. "Zo ja, betekent dat dat er door Nederlandse justitiële autoriteiten onderzoek wordt gedaan naar deze brievenbusfirma dan wel medewerking wordt verleend aan onderzoek door de FBI? Zo nee, waarom niet?", schrijven de twee in vragen aan Van der Steur.

Onderzoek KNVB
Het is de Kamerleden verder niet ontgaan dat de KNVB onderzoek doet naar de sponsoring van Nike van het Nederlands elftal. Ze willen van de minister weten wat de aard van het onderzoek is.

Gerelateerde artikelen