FIFA-crisis4 jun '15 07:25

Smeergeld betaald rond WK voetbal in 2010 & 1998

Auteur: Pieter van den Akker

De kroongetuige van de FBI bekent: rond de WK's van 2010 én dat van 1998 is smeergeld betaald. Dat heeft Chuck Blazer, voormalig FIFA-official, in 2013 voor een rechter verklaard. Zijn verklaringen zijn nu openbaar gemaakt. Opmerkelijk is dat Blazer ook de procedure rond het WK van 1998 noemt. Ook daarbij zouden hij en anderen steekpenningen hebben aangenomen.

Image

“Blazer is een Amerikaan en heeft gezegd dat er in 1992, toen er geboden moest worden voor de organisatie van het WK 1998, steekpenningen zijn betaald. Hij heeft steekpenningen aangenomen", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk vanuit de VS. "Het aardige is in zekere zin dat Frankrijk het WK kreeg toegewezen, maar de steekpenningen die Blazer kreeg kwamen van Marokko. Dat land heeft dat geld dus kennelijk niet goed besteed.”

Steekpenningen
Frankrijk zelf is in die zin niet genoemd door Blazer, gaat Van Wagtendonk verder. Dat geldt wel voor Zuid-Afrika dat het wereldkampioenschap organiseerde in 2010. “Daar heeft hij van gezegd dat hij wel direct geld heeft gekregen. Ook andere functionarissen hebben direct geld gekregen. Daar wordt zelfs gesproken over een soort opbiedspelletje. Ook toen wilde Marokko het organiseren en bood het een zeker bedrag. Blazer heeft er toen voor gezorgd dat andere landen hogere bedragen zouden bieden."

De andere mensen die steekpenningen hebben aangenomen worden niet genoemd door de Amerikaan met de opvallende verschijning, zegt verslaggever Thomas Schuurman. “In 1992 zat Blatter nog niet eens op zijn stoel. Dat was Havelange. Echt lang geleden.”

Warner dreigt
Jack Warner, een oud FIFA-bestuurder uit Trinidad en Tobago, staat inmiddels op de rode lijst van Interpol. “Dat wil nog niet zeggen dat er een internationaal arrestatiebevel tegen hem is uitgegaan, maar hij staat wel op een lijst van verdachten.“

Dat belet Warner er niet van om video's online te zetten. “Hij heeft gisteren op de tv van Trinidad en Tobago gesproken en hij begint echt te dreigen. Hij heeft gezegd: ik heb tot nu toe altijd m’n mond gehouden, maar de dag komt dichterbij dat ook ik m’n mond opendoe. Die man wordt eigenlijk bij elke smeergeldaffaire wel genoemd. Ik weet niet in hoeverre we hem altijd even serieus moeten nemen. Hij oogt altijd wat warrig als ik hem op tv zie, bijvoorbeeld in conclaaf met een journalist. Maar hij is aan het dreigen geslagen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen