Financieel13 sep '17 23:00Aangepast op 14 sep '17 06:30

Wordt de deeleconomie straks ook belast?

Auteur: BNR Webredactie

Belasting betalen als je je huis verhuurt via AirBNB of maaltijden verkoopt aan buren via Thuisafgehaald.nl: het is niet langer ondenkbaar. Het ministerie van Financiën onderzoekt of het mogelijk is transacties tussen consumenten te belasten met een soort BTW.

(ANP BART MAAT)

Op het ministerie van Financiën wordt 'onder hoogspanning' gekeken naar het belasten van transacties tussen consumenten die tot stand komen via platformen als Airbnb of Uber, schrijft het Financieele Dagblad. Demissionair staatssecretaris Eric Wiebes zei dat het 'waard is om het daarover te hebben, omdat het onderwerpen zijn waar we iets mee moeten in de fiscaliteit'.

Belasting mislopen

Dat de deeleconomie regelmatig wordt misbruikt door platformen die er eigenlijk niet onder vallen wil Martijn Arets, adviseur op het gebied van de deeleconomie, wel beamen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat één op de acht Nederlanders inmiddels platformen gebruikt om geld te verdienen en dat één op de vijfentwintig Nederlanders zelfs meer dan de helft van zijn inkomen verdient via die platformen. Welk bedrag de overheid uiteindelijk misloopt aan belastingen is moeilijk te zeggen. 'Enerzijds heb je het over de btw, anderzijds over de belasting die mensen aan het eind van het jaar moeten opgeven bij hun jaarinkomsten.'

En vooral bij die laatste categorie is het systeem volgens Arets kwetsbaar, omdat de data uit die platformen nog nauwelijks gelinkt is met de Belastingdienst. In Estland - volgens Arets het meest digitale land van de wereld - wordt nu uitgebreid gezocht naar een manier om die link te leggen. 'Daar ligt ook een rol voor de overheid. In Estland zien ze hun land als een platform en daar zie je dat een bedrijf als Uber al heel veel data deelt met de overheid. Maar in Nederland missen we een overheid met een digitaal systeem dat makkelijk een link kan maken met die platformen.'

Kabinetsformatie

Wiebes vindt het niet meer zijn rol om daarover vanuit het zittende kabinet nog een standpunt in te nemen. De beslissing hierover ligt bij een volgend kabinet. Of er concrete voorstellen komen in de kabinetsformatie, die zich op dit moment buigt over herziening van het belastingstelsel, wil hij niet zeggen. 'Het is een discussie die we de komende tijd moeten voeren'.

Wiebes reageerde op vragen van PvdA'er Henk Nijboer, die stelde dat nieuwe sectoren misschien wel juist zo snel groeien omdat ze onbelast zijn. Hij vindt dat ze hun 'fair share' moeten betalen. Ook veel EU-ministers van financiën vinden dat internetgiganten als Facebook en Google meer belasting zouden moeten afdragen in de landen waar ze actief zijn. Ze spreken daar de komende dagen informeel over in Estland.

Volgens Wiebes liggen er geen concrete voorstellen. Maar hij wil 'zuinig' zijn op het principe dat winst wordt belast waar de toegevoegde waarde wordt gecreëerd. 'Als we toestaan dat Duitsers tomatentelers belasten of Taiwanezen chipsmachinefabrikanten, zijn we goed zuur', zei hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen