Nog altijd torenhoge premies voor ex-patiënten
Verzekeraars beloven al jaren beterschap, maar komen mensen met een chronische aandoening nog steeds niet tegemoet. Nog altijd zijn de premies bij overlijdensrisicoverzekeringen torenhoog, voor zowel mensen die nu ziek zijn, als volledig genezen kankerpatiënten, blijkt uit onderzoek van BNR.
'Maatwerk vrijwel onmogelijk'
Zorgverzekeraars hebben hun werkprocessen zo strak geautomatiseerd en gestandaardiseerd, dat maatwerk vrijwel onmogelijk is, zegt Olof King, directeur van Diabetes Vereniging Nederland. En dat is een gemiste kans. 'Een grote groep mensen is daar de dupe van. Het is begrijpelijk dat er gekeken wordt naar de kans op overlijden op het moment dat je je verzekert. Maar je moet mensen niet beoordelen op gemiddelden. Er zijn grote verschillen tussen individuen en dat veronderstelt dat je je daar ook in verdiept en dat gebeurt nu niet.'
Transparantie is extreem belangrijk om de juiste keuze te maken voor de meest passende verzekeraar, meent Marlijn Caspers, projectleider bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. 'De meeste mensen realiseren zich dit niet. Ze gaan leuk aan de slag met hun volgende levensfase. Ze willen een huis kopen en komen tot de ontdekking dat hun hypotheek geweigerd is, omdat die net is aangevraagd bij de verzekeraar die er niet coulant op is. Het is maar net op goed geluk dat je op het juiste bordje prikt.'
Chronische aandoening
Als je tien jaar geleden prostaatkanker had, volledig genezen bent en een huis wilt kopen, dan heb je een overlijdensrisicoverzekering nodig. Een gezond persoon betaalt dan bijvoorbeeld 15 euro in de maand, maar mensen die een chronische aandoening hebben, betalen veel meer. Hun 'risico' is namelijk groter.
Op zich klinkt dat logisch, maar die premies voor mensen met een groter risico zijn al jaren extreem hoog, zelfs voor personen die vijf jaar terug al volledig genezen zijn verklaard. Verzekeraars hadden gezegd: daar gaan we wat aan doen, we gaan niet elke patiënt of ex-patiënt zomaar over één kam scheren en maken een 'model op maat'. Maar nog geen 20 procent van de verzekeraars heeft zich hieraan gehouden, melden patiëntenverenigingen.