Financieel25 okt '17 06:02Aangepast op 25 okt '17 08:59

Ook ondernemers zeggen: omhoog met die lonen

Auteur: BNR Webredactie

Bijna driekwart van de ondernemers vindt dat de lonen omhoog moeten.

(Foto ANP)

Dat blijkt uit het Ondernemerspeil van onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van het Financieele Dagblad. Daarmee is het draagvlak om de lonen te laten stijgen compleet. Eerder deden DNB-directeur Klaas Knot, het CPB, werkgeversclub VNO NCW en premier Rutte al een oproep voor meer loon.

'In het algemeen zie je dat mensen dat mensen dat spontaan aandragen', zegt Tim de Beer, onderzoeker van Kantar Public. 'Het lijkt er ook mee te maken te hebben dat er sprake is van hoogconjunctuur en dat de loonsverhoging lang is achtergebleven bij de toename in arbeidsproductiviteit en de afzet. Ondernemers vinden het nu tijd dat er weer extra lucht komt, ook wat betreft de koopkracht.'

Lees ook: 'Het is tijd om weer in mensen te investeren'

Demissionair minister van Financiën Dijsselbloem deed ook al de oproep tot loonstijging. Volgens hem leidt stijging van de lonen tot meer koopkracht en dus economische groei. DNB-baas Knot hoopt dat hogere lonen de inflatie op de gewenste 2 procent krijgt.

Het nieuwe kabinet heeft voor de komende periode positieve maatregelen genomen: onder meer belastingverlagingen, versoepeling van het ontslagrecht, kortere doorbetaling bij ziekte. Respondenten gaven aan deze maatregelen positief te verwelkomen. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan de loondoorbetaling bij ziekte nog korter te willen zien.

Over flexibilisering op de arbeidsmarkt was bijna tweederde het erover eens dat deze is doorgeschoten. Er is geen duidelijk verschil meer tussen kleine en grote bedrijven, schrijft het FD. Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat zzp'ers verplicht verzekerd moeten zijn tegen arbeidsongeschiktheid.

Lees ook: IMF: Lonen Nederland moeten harder stijgen

De btw-verhoging van 6 naar 9 procent vinden de ondernemers maar niks. Enkele respondenten zeggen dat deze maatregel vooral lagere inkomens treft. Maar er is ook een positieve noot over gehoord, vanwege de 'verschuiving van belasting op werk naar belasting op vervuiling en consumptie', aldus één respondent.

Over kabinet-Rutte II was er bij veel chagrijn bij ondernemers en dan vooral over de VVD. Een ruime meerderheid (60 procent) van de respondenten van het onderzoek gaf aan de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wel te zien zitten. 'Ondernemers gaan meer uit van stabiliteit dan andere burgers', zegt Tim de Beer, onderzoeker van Kantar Public.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen