Financieel2 nov '17 07:43Aangepast op 2 nov '17 08:07

Trump draait 'class action' de nek om

Auteur: Jelle Maasbach

Klanten van Amerikaanse banken kunnen binnenkort niet meer in een collectief, door middel van een 'class action', een rechtszaak starten tegen hun bank. Dat heeft president Trump bepaald.

Trump beloofde minder regelgeving en bemoeienis voor de financiële sector en dit is zijn eerste concrete maatregel op dat gebied. De president tekende een wet waarin het voor klanten niet meer mogelijk is om een class action te starten tegen hun bank.

Een class action, zo is het idee, is bedoeld om de kosten te delen. Als groep worden de juridische kosten gedeeld, wat het makkelijker maakt om een zaak aanhangig te maken. Volgens de banken gebeurt dit te gemakkelijk en is de class action doorgeslagen. Consumentenorganisaties zijn bezorgd om de stap van Trump en vinden juist dat de drempel nu veel te hoog is. Klanten moeten het voortaan in hun eentje opnemen tegen grote banken.

Een klant kan om verschillende redenen een zaak starten, bijvoorbeeld wanneer hij meent te zijn voorgelogen. Recent voorbeeld is Wells Fargo, een van de grootste banken van het land. Onlangs kwam daar een grote fraude aan het licht, toen bleek dat medewerkers jarenlang zonder toestemming van klanten rekeningen op hun naam openden. Ze deden dit om hun targets te halen.

Gerelateerde artikelen