Illuster gezelschap duikt op in Paradise Papers
Koningin Elizabeth, Bono, Madonna, de fondsenwerver van de Canadese premier Trudeau, Apple, Nike: zomaar wat namen in de zogenoemde Paradise Papers, 13,4 miljoen gelekte documenten die inzicht bieden in internationale belastingconstructies.
Meer dan honderd politici, popsterren, sporters en multinationals zijn onderwerp van een groot internationaal onderzoek naar belastingparadijzen, uitgevoerd door meer dan 380 journalisten wereldwijd, onder wie journalisten van het Financieele Dagblad.
Een van de namen die opduiken is die van de Britse koningin Elizabeth. Zij heeft belangen in een investeringsfonds op de Kaaimaneilanden. 'Zij belegt haar geld en dat doet zij via vermogensbeheerders', zegt FD-journalist Gaby de Groot.
Via een private-equitybedrijf blijkt de koningin te investeren in meubel- en elektronicabedrijf Brighthouse, dat bekend staat om woekerrentes die het berekent aan consumenten. Een woordvoerder van Buckingham Palace laat weten dat zij daar niet van op de hoogte was.
De koningin zal zeker niet blij zijn met het nieuws, zegt correspondent Lia van Bekhoven in Londen. 'Je moet als staatshoofd smetteloos zijn, dunkt mij. Je moet, meer dan de doorsnee miljardair de moreel juiste weg bewandelen.'
Trudeau
Uit de documenten blijkt verder dat Stephen Bronfman, de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau, al jarenlang zeer actief te is met offshore-vennootschappen. Dat is opmerkelijk omdat Trudeau tijdens zijn verkiezingscampagne juist hamerde op het aanpakken van belastingontwijking.
Amerikaanse minister van Handel
Ook de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, komt voor in de documenten. Via een fonds heeft hij investeringen in een scheepvaartonderneming die handelt met een Russisch petrochemisch bedrijf dat weer voor een deel in handen is van de schoonzoon van de Russische president Vladimir Poetin en van een Russische oligarch die nota bene op de Amerikaanse sanctielijst staat. Ross heeft zijn belang in het bedrijf voorafgaand aan zijn benoeming keurig opgegeven aan de Amerikaanse Senaat.
Nederlanders
Er staan ook een heleboel Nederlanders in de Paradise Papers, onder wie een aantal mensen uit de Quote-500. Dat heeft te maken met het feit dat er bij de documenten ook veel informatie uit de bedrijfsregisters van de Kamer van Koophandel van Aruba en Malta zit; Aruba is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en Malta is een EU-lidstaat. De Groot: 'Maar we hebben ervoor gekozen om die niet te noemen, omdat er voor ons geen enkele aanwijzing is dat hier iets mis is. Jij en ik mogen gewoon ook een bedrijf op Malta of Aruba oprichten.'