Financieel7 nov '17 15:59

Eurobiljet aan Nederlander nauwelijks besteed

Auteur: BNR Webredactie

Volgens recent onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) vinden veel Nederlanders het ontwerp van de eurobiljetten niks, terwijl daar makkelijk iets aan gedaan kan worden.

(Foto: ANP)

We hebben ze dagelijks in onze handen, maar echt mooi vinden we ze niet: bankbiljetten. Dat komt doordat ze niet gebruiksvriendelijk zijn ontworpen. Het mag allemaal best wat spannender, zo meent ontwerpmanager Hans de Heij van De Nederlandsche Bank. Maar bovenal gaat het om de gebruiksaspecten: waardeherkenning, gebruiksgemak en de echtheidscontrole en de communicatieboodschap.

Waardeherkenning

Die behoefte aan snelle waardeherkenning stamt nog van de Nederlandse bankbiljetten: als er een snip of een vuurtoren op stond, was dat al voldoende om 100 gulden te herkennen, zegt De Heij. 'De plaatjes op de eurobiljetten dragen niét bij aan waardeherkenning; we hebben onderzoek gedaan waarin ze onderling verwisseld kunnen worden. En er zijn nog meer vormgevingsvariabelen, zoals de kleur of een waardecijfer, die aangeven om welk biljet het gaat.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen