Deurwaarders willen proces tegen staat beginnen
De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) wil de Nederlandse staat aanklagen. Deurwaarders willen met terugwerkende kracht tot 2012 meer geld voor hun werk. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
De tarieven zijn volgens de organisatie sinds dat jaar 'onjuist' en 'onrechtmatig' te laag vastgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, zegt voorzitter Wilbert van de Donk in de krant. 'Dat zit ze hoog', legt journalist Vasco van der Boon van het FD uit. 'Zo hoog, dat ze zelfs met terugwerkende kracht meer geld voor hun werk willen gaan eisen.'
Dat deurwaarders zich tegen de staat keren noemt de krant opmerkelijk, ze zouden juist de belangen van de staat moeten vertegenwoordigen en overheidsbesluiten moeten uitvoeren. Volgens Van de Donk mogen de deurwaarders van de overheid verlangen dat ook zij de regels naleeft.
Anonieme leden KBvG: 'Dit gaat te ver'
De omvang van de claim wil Van de Donk niet prijsgeven. Volgens het FD vinden anonieme leden van de KBvG dat het voor de rechter slepen van de staat te ver gaat, omdat het claimbedrag om 'dubbeltjes per dagvaarding of beslaglegging' gaat. Volgens de voorzitter gaat het om zo'n 3000 exploten - verslagen van beslagleggingen - per jaar.
Omzetdaling bij deurwaarderskantoren
De omzet van de deurwaarderskantoren in Nederland daalde in 2013 van 421 miljoen euro naar 375 miljoen euro, blijkt uit cijfers van de KBvG, schrijft het FD. Volgens Van de Donk werken de deurwaarders onder de kostprijs en zou dat 'grote omzetderving' hebben veroorzaakt. Vorig jaar verhoogde de voormalige minister Ard van der Steur nog de deurwaarderstarieven eenmalig met 2,65 procent, maar dat is bij lange na niet voldoende, betoogt de KBvG. De indexering werkt volgens hen alleen in de toekomst en niet met terugwerkende kracht.
Het ministerie en de nieuwe minister Sander Dekker wilden geen reactie geven aan de krant.