Financieel10 nov '17 06:23Aangepast op 10 nov '17 12:25

Nederlandse jachtbouwer in Paradise Papers

Auteurs: Wesley Schouwenaars en Kay Rutten

Jachtenbouwer Heesen wordt beticht van het overtreden van de wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Een jacht van Heesen kwam terecht bij een corrupte Nigeriaanse oliemagnaat.

Image
(Foto: HH/Marcel van den Bergh)

Het Financieele Dagblad schrijft dat de jachtbouwer Heesen in de Paradise Papers voorkomt. Het bedrijf, dat superjachten bouwt voor de allerrijksten, leverde via een omweg een jacht aan Kola Aluko.

Custom made

Het jacht was oorspronkelijk besteld door een bedrijf op de Maagdeneilanden. Dat verkocht het binnen een maand door aan de Nigeriaanse oliemagnaat. Heesen claimt dat het bedrijf hier geen weet van had, terwijl het reclame maakt met de ambitie om alles op maat te maken voor de eigenaar van een superjacht. Zoals het bedrijf ook aangeeft:

Kola Aluko

De koper, Kola Aluko, was eigenaar van energiemaatschappij Atlantic. Volgens de Nigeriaanse justitie heeft hij smeergeld betaald aan de olieminister van Nigeria, waardoor hij 1,8 miljard dollar kon verdienen met olie-export. In 2016 legde de aanklager in Lagos daarom beslag op een hele reeks eigendommen van Aluko, waaronder zijn jacht de Galactica Star.

Cliëntenonderzoek

Doordat het jacht aan een bedrijf op de Maagdeneilanden is verkocht is het natrekken van de uiteindelijke klant lastig, legt advocaat Paul Verloop van Libertas Lawyers uit. Een verkoper als Heesen pretendeert cliëntenonderzoek te doen. 'Maar dat de vraag is in hoeverre je de identiteit van diegene die achter de constructies zit leert kennen. Dat zou die meneer kunnen zijn geweest, terwijl we dat niet zeker weten.'

Verloop zegt dat de verantwoordelijkheid om na te gaan aan wie je verkoopt heel ver gaat. 'Je moet uiteindelijk na kunnen gaan wie de uiteindelijke gebruiker, de beneficial owner, is. Je moet die identiteit kunnen vaststellen en verifiëren.' Verloop ziet in de praktijk dat dit voor bedrijven lastig is en dat ze vaak niet voldoende vastleggen wat ze hebben gedaan om die identiteit vast te stellen of te verifiëren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen