Financieel14 nov '17 06:23Aangepast op 14 nov '17 10:19

DNB gaat zelf hacken

Auteur: Kay Rutten

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat samenwerken met hackers. Teams onder leiding van de DNB gaan zelf geheime testaanvallen uitvoeren op banken, beursexploitanten en clearinghuizen om de digitale veiligheid te bevorderen.

(Foto: ANP)

Het DNB project krijgt de naam 'Tiber' (Threat Intelligence Based Ethical Red-teaming) en wordt uitgevoerd door een speciaal team, dat meldt het Financieele Dagblad. Dat team, een 'rood team' onder leiding van de DNB, bestaat uit hackers van cybersecuritybedrijven. Zij voeren dan een aanval uit die lijkt op een concrete dreiging waar de AIVD al voor waarschuwt. Volgens de DNB krijgen de hackers de volledige creatieve vrijheid.

Aanvallen opmerken en bestrijden

Er is dan ook nog een 'wit team', bestaande uit een klein groepje medewerkers van de financiële instelling die van de aanval op de hoogte zijn. De rest van de medewerkers vormt, zonder dat zij het weten, het 'blauwe team'. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk de aanvallen opmerken en bestrijden.

Keten van betalingsverkeer

De DNB heeft een standaard opgesteld waaraan de financiële instellingen moeten voldoen bij een hack. De instellingen die 'slachtoffer' worden van een gecontroleerde aanval worden langs deze Tiber maatstaf gehouden. Hiermee wil de Nederlandsche Bank dat de hele keten van het betalingsverkeer goed is beveiligd.

De Europese Centrale Bank heeft Tiber ook opgepakt zodat het Europa breed kan worden uitgerold.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen