Financieel15 nov '17 06:31

Nieuw betaalsysteem maakt boodschappen duurder

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Alle boodschappen worden duurder en dat komt door het nieuwe betaalsysteem. Daarvoor waarschuwt Detailhandel Nederland. Alle Europese banken zijn vanaf 13 januari 2018 verplicht om bedrijven toegang te verlenen tot de betaalrekeningen van klanten, als de klant hier toestemming voor geeft.

(ANP / REMKO DE WAAL)

De Commissie Financiën van de Tweede Kamer bespreekt vandaag de nieuwe Europese betaalwet PsD2, die begin volgend jaar wordt ingevoerd. Dit betekent dat betaaldiensten van banken, VISA en Mastercard straks aan de balie worden vergezeld met onder meer Ebay, PayPal en Apple Pay.

Winkelier betaalt voor creditcardgebruik

Juist daarvoor vreest Michel van Bommel van Detailhandel Nederland. 'Apple Pay is geen betaalmiddel, maar een betaalmethode. Het betaalmiddel dat in Apple Pay zit, is een creditcard. En een creditcard is voor een winkelier een kostbaar betaalmiddel, omdat hij daarvoor moet betalen. Vanuit de detailhandel is dat ons zorgpunt. Vanuit die nieuwe wet kunnen we die kosten niet meer door belasten aan de consument.' En dus worden die kosten straks wellicht doorberekend in de prijzen.

Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland verwacht niet dat het zo'n vaart gaat lopen. 'Als je kijkt naar het betaalgedrag van de Nederlandse consument: we betalen contactloos en op internet wordt vooral betaald met iDeal. Het gaat nog wel even duren voordat dit echt gaat veranderen.'

Uiteindelijk goedkoper

Volgens Boudewijn moeten we ons vooraf beseffen dat onze betaalrekening straks -mits daar toestemming voor wordt gegeven- wordt opengesteld voor andere partijen. 'De verwachting is dat op termijn meer concurrentie ontstaat door die innovatie en dat daardoor uiteindelijk toch die prijzen gaan dalen', aldus Boudewijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen