
Rabobank heeft van de drie nog verreweg de meeste vestigingen: 450. Dat zijn er wel al weer 25 minder dan vorig jaar. Ter vergelijking: in 2004 had Rabobank nog 1435 filialen. ING sloot dit jaar 9 vestigingen en heeft er nu nog 235. Bij ABN Amro verdwenen dit jaar 17 filialen en bleven er 204 over.
Tegen de stroom in
Toch is er ook een bank die tegen de stroom in roeit: de Volksbank. Hieronder vallen onder meer SNS Bank en RegioBank en van allebei groeit het aantal fysieke kantoren juist. SNS ging dit jaar van 203 naar 210 'winkels' en uiteindelijk moeten dat er 230 worden. RegioBank heeft maar liefst 529 kantoren, vooral in kleinere steden en dorpskernen, en dat aantal blijft stabiel. 'Wij zien dat overal waar winkels worden geopend, het aantal klanten toeneemt', vertelt Maurice Oostendorp, CEO van de Volksbank.
'Ik denk dat het een heel duidelijke keus is die waarschijnlijk past bij hun positionering', zegt Pascal Spelier, trendwatcher op het gebied van financiële dienstverlening. 'Ze zullen wellicht willen appeleren aan die doelgroep die het belangrijk vindt om toch nog naar een kantoor toe te kunnen gaan. Er is altijd nog een generatie, en ook een groep mensen, die het toch prettig vindt om ergens naar een persoon toe te gaan die ze gewoon netjes aan een tafel met een kopje koffie erbij een goed advies geeft.'
Servicepunten
Hoewel ING het aantal vestigingen drastisch naar beneden brengt, stijgt het aantal zogenoemde servicepunten. Dat zijn kleine servicebalies, vaak gevestigd in de lokale Bruna, waar je dagelijkse bankzaken kan regelen. Als deze servicepunten worden meegerekend, kom je op meer dan 600 ING-filialen uit.
Hieronder zijn alle fysieke vestigingen van de SNS Bank, ING, Rabobank en ABN Amro in kaart gebracht. Bij de ING zijn ook de servicepunten meegerekend. Daarnaast zijn locaties aangegeven die het meest afgelegen liggen ten opzichte van de banken. In Terschelling bijvoorbeeld, kan het zijn dat je 16 km moet fietsen voordat je een bank vindt.