Financieel1 dec '17 11:10

Wisselkantoren slaan munt uit bitcoingekte

Auteur: BNR Webredactie

De bitcoingekte van de afgelopen weken zorgt voor een recordomzet bij de Nederlandse wisselkantoren. Meerdere platforms melden een drukte die tien keer hoger ligt dan normaal.

Image
(Foto: AFP)

Bij één van de grotere kantoren ging eergisteren alleen al zo'n 7 miljoen euro over de digitale toonbank, zowel van mensen die nu pas hun geluk gaan beproeven als van mensen die dit het uitgelezen moment vinden om de forse koerswinst in klinkende munt te laten uitbetalen. De munt is de laatste dagen erg volatiel en dat zet de wereld aan alle kanten in beweging. By the way: op Google werd de term bitcoin deze week vaker ingetypt dan Donald Trump. Het zal de Amerikaanse president niet onberoerd laten.

Recordbedrag

Charles Hayter van Crypto Campare maakt melding van een golf vroege instappers die hun winst te gelde maken. Tegelijkertijd meldt Reuters dat Blockchain.info, één van de grootste platforms in de wereld, alleen al afgelopen dinsdag 100.000 nieuwe klanten mocht bijschrijven, in totaal goed voor 17 miljoen dollar aan investeringen. In eigen land verhandelde Bitonic, één van de grotere spelers, de laatste maanden dagelijks voor zo'n 2 miljoen euro aan bitcoins - een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder. Woensdag was een recorddag met 7 miljoen euro aan bitcoins.

Wat houdt een gemiddeld wisselkantoor over aan een bitcointransactie? Met een commissie van 1 procent heeft de hausse rond de bitcoin Bitkassa in ieder geval geen windeieren gelegd: da's in een week tijd goed voor 3.000 euro. Bitonic hanteert gemiddeld een commissie van 0,5 procent. Op een doordeweekse woensdag zomaar 35.000 euro bijschrijven is natuurlijk niet verkeerd. Bij BTC Direct betaal je voor een bitcoin 2 procent commissie - en 3 procent voor de aankoop van twee andere cryptomunten, de Litecoin en Ethereum.

Brokers

Bij banken en online brokers ben je doorgaans minder geld kwijt. Binck vraagt voor aandelen een vast bedrag van 6,50 euro, plus 0,10 procent - en die is nog relatief duur. Broker-bij-uitstek De Giro vraagt afhankelijk van het land een vast bedrag van een paar euro, plus 0,02 procent. Het geeft al met al een aardig inkijkje in transactiekosten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen