'Meer druk vanuit politiek en AFM op compensatie derivaten mkb'ers'
De politiek en de Autoriteit Financiële Markten moeten meer druk zetten op de banken om rentederivaten voor het mkb te compenseren. Dat zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van mkb-vereniging Ondernemend Nederland.
Afgelopen juli hadden de 19.000 mkb'ers die na de crisis in de problemen kwamen door de forse rentedaling al compensatie moeten krijgen, maar die loopt nu opnieuw vertraging op. Slechts 390 ondernemers hebben pas een aanbod voor compensatie gekregen. Volgens de AFM komt dat omdat de banksystemen niet klaar zijn voor de compensatie.
Zo zat het ook alweer met de derivaten
Sinds 2007 zijn er in totaal voor ongeveer 26 miljard euro aan rentederivaten verkocht. Banken boden destijds derivaten aan mkb'ers aan als verzekering tegen een stijgende rente. Na de crisis daalde de rente plotseling, waardoor de ondernemers die van de verzekering gebruik maakten ineens moesten bijbetalen aan de bank.
Lees ook
Oordeel Derivatencommissie: welke bank doet wat?
De Derivatencommissie, ingesteld door de Tweede Kamer, oordeelde in de zomer van 2016 dat zes banken - Rabobank, ING, SNS, Van Lanschot, Deutsche Bank en ABN Amro - mkb'ers moesten compenseren. De compensatieregeling stelt dat mkb'ers 20 procent van de geleden schade terug moeten krijgen, met als maximum 100.000 euro.
De bewuste banken beloofden vorig jaar ruime compensatie. Rabobank, die pas later instemde met de compensatieregeling, is goed voor het overgrote deel aan verkochte derivaten. De bank heeft ruim 700 miljoen gereserveerd voor de compensatieregeling.