Financieel15 dec '17 06:38

Op de valreep nog die paar eurootjes besparen op de zorgpremie

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer mensen stappen vlak voor de deadline nog snel over naar een andere zorgverzekeraar en ze lijken ook steeds meer te beknibbelen op de kosten. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij vergelijkingssite Independer.

Image
( ANP)

Uiterlijk 31 december moet je opzeggen bij je oude verzekeraar. Bij Independer doet meer dan 52 procent van de overstappers dit pas in de dagen na kerst. In 2012 was dat nog 28,5 procent.

Aalt van Bokhorst van Independer legt uit dat er drie redenen zijn waarom mensen vlak voor de deadline nog snel overstappen. 'Mensen realiseren zich dat overstappen steeds eenvoudiger is. Er zijn ook steeds minder zaken als medische acceptatie op aanvullende pakketten. En tussen kerst en oud en nieuw heb je een paar dagen vrij, dus heb je er wat meer tijd voor.'

Hoger eigen risico

Dit jaar hebben 1,3 miljoen mensen bij Independer de vergelijkingstest ingevuld om te zien of ze beter af zijn bij een andere verzekeraar. Hierin valt vooral op dat steeds meer mensen voor een hoger eigen risico kiezen. Het standaard eigen risico is 385 euro. Kies je voor een hoger bedrag, dan gaat je premie omlaag. Koos vorig jaar 25 procent voor een hoger eigen risico, dit jaar is dat 28,6 procent.

Het grootste deel van de klanten die hiervoor kiezen, zet het eigen risico op 'maximaal' (885 euro). 'Mensen maken gewoon de rekensom' zegt Van Bokhorst. 'Je moet alleen wel de financiële discipline hebben om die 885 euro over te maken als je wél naar het ziekenhuis moet.'

Natura- of budgetpolis

Ook kiezen mensen vaker voor een naturapolis of een budgetpolis. Dat zijn polissen waarbij niet alles wordt gedekt en je niet in alle ziekenhuizen terecht kan. Bij een restitutiepolis is wel alles overal gedekt. Vorig jaar koos 25,7 procent een restitutiepolis bij Independer. Dit jaar 18,7 procent. Verder verzekeren mensen zich steeds minder vaak aanvullend.

Volgens Independer blijven klanten vaak 4 tot 5 jaar bij dezelfde verzekeraar en gaan ze dan weer rondshoppen. Overigens is 65 procent nog nooit overgestapt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen