Financieel20 dec '17 08:01Aangepast op 20 dec '17 13:39

Veel verschil in hypotheken voor zzp'ers

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Wesley Schouwenaars

De maximale hypotheek die zzp'ers kunnen krijgen, verschilt vaak tonnen per bank. Als zelfstandige kun je bij de ene bank een veel hogere hypotheek krijgen dan bij de andere.

(ANP.)

Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur ikbenfrits.nl. Uit een analyse van 22 banken blijkt dat het meer dan de helft kan schelen hoeveel je kan lenen per bank. Zo is in een bepaald geval het verschil voor de laagst mogelijke hypotheek 163.000 euro bij de ene bank en 363.000 euro bij de andere. Een verschil van twee ton.

Dit komt omdat banken verschillende methoden gebruiken bij de berekening hoeveel geld zzp'ers krijgen. Bij sommige verstrekkers telt het zzp-inkomen bijvoorbeeld voor 85 procent mee, terwijl dit bij andere banken de volle honderd procent is. Daarnaast hanteren veel banken de nieuwe normen van de Nationale Hypotheek Garantie nog niet. Die nieuwe normen bepalen sinds 1 december 2016 dat ook zzp'ers die minder dan drie jaar bezig zijn, een hypotheek kunnen krijgen en dat eerdere inkomsten uit loondienst mee worden gerekend.

Verschillende zzp-organisaties zijn kritisch. Het PZO-ZZP noemt een verschil van twee ton absurd en de VZZP vindt dat banken discrimineren met deze regels, zegt Ad Bonis van de Vereniging van Zelfstandigen Zonder Personeel (VZZP). 'Het heeft alles te maken met de bereidheid van banken om in zee te gaan met zzp'ers. Banken zijn daar volledig vrij in.'

Bonis zegt dat banken zzp'ers net als mensen in loondienst moeten behandelen. 'Banken moeten zzp'ers tegen het licht houden en kijken waarom ze zzp'er zijn geworden. Kijk ook naar hoe de zzp'er het doet en vergelijk de ondernemer met iemand in loondienst'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen