Financieel28 dec '17 06:31

Bitcoinbedrijfje zonder omzet plust 1000%

Auteur: Jelle Maasbach

Geen omzet, slechts 18 werknemers en de telefoon staat uit. Een mysterieus bitcoinbedrijfje steeg ondanks dat 1000 procent op de beurs.

Aan de beurs van Hongkong is UBI BlockChain Internet genoteerd. Veel wapenfeiten heeft het niet. Er wordt geen winst gemaakt, sterker: er is geen omzet. Toch is het een van de best presenterende ondernemingen op de beurs, want het ging meer dan 1000 procent omhoog afgelopen jaar.

UBI BlockChain Internet ontwikkelt technologie die wordt gebruikt bij cryptocurrency. Volgens eigen zeggen met een 'focus voor de internet of things' en onderwerpen als voedsel, medicijnen en gezondheidszorg. Niet heel duidelijk, maar beleggers duiken op het aandeel. Inmiddels is de onderneming 1,2 miljard dollar waard.

'Het profiel van deze onderneming is eng', zegt een professor tegen persbureau Bloomberg. 'Het probleem is dat dit allemaal moeilijk te verifiëren is. De technologie en het feit dat het in China is. Je wilt zeker niet de eigenaar van dit aandeel zijn.'

De journalisten van Bloomberg probeerden antwoorden op hun vragen te krijgen, maar het telefoonnummer van het bedrijf (ingediend bij beurswaakhond SEC) bleek uitgeschakeld. Het andere nummer was doorgeschakeld naar een van de grootaandeelhouders, waar die belde niet terug voor een reactie.

Naast deze beurslieveling zijn er nog meer cryptobedrijven die het goed doen onder beleggers. Dit jaar gingen Digital Power Corp (meer dan 700 procent stijging in het laatste kwartaal), LongFin Corp (900 procent) en Riot Blockchain (600 procent) gigantisch omhoog en werden miljarden dollars waard op de beurs.

Gerelateerde artikelen