Financieel9 jan '18 11:31

Neem je bitcoins niet mee je graf in

Auteur: BNR Webredactie

Stel, je komt onder een auto met een vermogen aan bitcoins in je bezit. Wat gebeurt er dan met je erfenis?

(EPA)

Tot een aantal jaar geleden kon je voor vijf bitcoin nog maar net een pizza kopen, dus was er weinig aan de hand. Nu is dezelfde 5 bitcoin ruim 63.000 dollar waard en wordt het interessant om dat veilig te stellen voor het nageslacht.

'Het grootste probleem waar je mee zit is dat je niet zomaar aan het geld kunt komen', vertelt kandidaat-notaris Ernst Loendersloot, die een cursus volgde over bitcoins. 'Op het moment dat je een wallet aanmaakt, krijg je een private key en een public key. Met die public key kun je dus die pizza kopen, maar het geld dat in die wallet staat, krijg je er niet zomaar uit, omgezet in euro's of dollars. Daar heb je die private key voor nodig. Dat is een code met allemaal cijfers en letters, die je ergens moet opslaan of opschrijven.'

Je erfgenamen moeten weten dat je die gegevens hebt opgeslagen, en waar. 'Je kunt het ook ergens in de cloud opslaan, maar dan moeten ze weer je wachtwoorden weten om er aan te kunnen komen, dus dan moet je dat ook aan ze vertellen', zegt Loendersloot. Hij adviseert de private key bij een notaris in een depot-akte te laten opslaan en de akte met de code aan te melden bij het Centraal Testamentenregister. Het Centraal Testamentenregister is een database waarin geregistreerd staat wie een testament heeft en bij welke notaris.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen