Financieel27 jan '18 13:50

Een brievenbus voor Bono

Auteur: BNR Webredactie

Aan het hek van de villa van de Ierse U2-zanger Bono hangt sinds vrijdagmorgen een groene, Nederlandse brievenbus. Die heeft Europarlementariër Paul Tang (PvdA) daar opgehangen om Bono zijn Nederlandse brievenbusmaatschappij symbolisch terug te bezorgen.

Image
(ANP/EPA/Aidan Crawley)

Op de brievenbus een 'Nee/nee'-sticker. 'Nee tegen dagbladen en nee tegen belastingontwijking', schertst Tang voorafgaand aan zijn bezoekje. Het is een ludieke actie om een serieus probleem aan te kaarten. 'Dit is de Bono die pleit voor schuldverlichting in Afrika, die tijdens zijn concerten zijn boodschappen verkondigt. En diezelfde Bono gebruikt dit soort constructies. Dat is pijnlijk voor iedereen. Maar juist hij kan dan ook wel weer bijdragen aan die verandering.'

Aangekomen bij Bono's villa krijgt Tang van een portier te horen dat de zanger niet aanwezig is om de brievenbus in ontvangst te nemen.

Bono's band U2 maakt al jaren gebruik van een gunstige fiscale constructie via een 'kantoor' in Amsterdam. De Nederlandse regering heeft beloofd brievenbusmaatschappijen en daarmee belastingontwijking tegen te gaan door een bronbelasting op rente en royalty’s te gaan heffen.

Lees ook:: Illuster gezelschap duikt op in Paradise Papers

Tang was in Dublin vanwege een hoorzitting over belastingontwijking waarvoor het Ierse parlement hem had uitgenodigd. Het land is aantrekkelijk voor grote buitenlandse bedrijven vanwege de lage winstbelasting van 12,5 procent en afspraken die met de belastingdienst kunnen worden gemaakt.

Tang riep vorige maand het EU-parlement op om Ierland en Nederland aan te merken als belastingparadijzen, maar kwam daarvoor één stem tekort. Volgens hem begint de discussie over belastingontwijking bij de Ieren echter te knagen. De Europese Commissie heeft de Ierse fiscus vorig jaar nog gesommeerd 13 miljard euro van Apple terug te vorderen wegens ongeoorloofde belastingdeals.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen