Financieel29 jan '18 06:33Aangepast op 29 jan '18 08:44

Private investeerder helpt statushouder sneller op eigen benen

Auteur: BNR Webredactie

Door een nieuwe businesscase, waarbij gemeenten met private investeerders in zee gaan, kunnen gemeenten veel sneller en goedkoper statushouders op eigen benen helpen.

( ANP)

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Veldhoven is de eerste gemeente die een zogeheten Social Impact Bond (SIB) heeft gesloten. Statushouders krijgen er een intensieve taalcursus, begeleiding naar werk en goede nazorg aangeboden en komen zo sneller op eigen benen te staan. 'Dat is een heel intensief programma, waarbij mensen fulltime met deze doelgroep werken en bezig zijn met taal, en niet alleen het Nederlands technisch leren, maar ook op de werkplek', legt Laurina Nieukerke, directeur van Social Impact Finance uit.

Het geld dat hierbij wordt bespaard op de bijstandsuitkeringen vormt een deel van het rendement voor de SIB. Bovendien wordt het financiële risico gedeeld met de private investeerders. In de SIB is er sprake van 'succes' als de betrokkenen twee jaar aaneengesloten uit de bijstand zijn. Landelijk is dat zes maanden.

In Veldhoven moet iedere statushouder met een bijstandsuitkering meedoen, zegt Nieukerke. 'Wat wij zien, is dat mensen heel graag mee willen doen, omdat ze het zien als een kans.' Het was makkelijk om investeerders te vinden, zegt ze. 'Je ziet, als je kijkt naar impact investing, toch wel dat steeds meer investeerders niet meer alleen maar de traditionele manier van investeren willen volgen, maar ook impact willen creëren.'

Mariënne van Dongen, wethouder Welzijn en Arbeidsmarkt van Veldhoven: 'Dit geeft ons de mogelijkheid om voor een groep een heel goed programma neer te zetten, met een ondernemer die ook uit de regio komt, zijn sporen al verdiend heeft binnen de samenwerking met die groep. Wij hebben er buitengewoon veel vertrouwen in.'

In Nederland zijn in totaal zo'n 25.000 statushouders die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen